Μ. Νεκτάριος: «Θέσπιση νέου προτύπου αποταμίευσης και εγγυητικών κεφαλαίων»

Στη θέσπιση νέου προτύπου αποταμίευσης και εγγυητικών κεφαλαίων πρέπει να εστιάσει η πολιτεία ώστε να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αποταμιεύσεων για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτό επισήμανε ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πρόεδρος της International Life A.E.A.Z. και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε ομιλία του στο Insurance Money Conference 2013. «Το ισοζύγιο έχει ανατραπεί πλέον όσον αφορά τις δυνατότητες του κράτους στον τομέα των συντάξεων και στο μέλλον οι προσωπικές ασφαλίσεις θα απασχολήσουν κοντά το 30% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ» διευρύνοντας το πεδίο δράσης για την ασφαλιστική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία πρέπει να θέσει δύο προτεραιότητες: α) τη θέσπιση ενός «Νέου Πρότυπου Αποταμίευσης», το οποίο θα επιτρέπει τον ατομικό/οικογενειακό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό για περιόδους άνω των 60 ετών (40 χρόνια συσσώρευσης κεφαλαίων, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε μηνιαία συνταξιοδοτική παροχή) και β) τη θέσπιση Εγγυητικών Κεφαλαίων, για περιπτώσεις  πτωχεύσεων ασφαλιστικών φορέων. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν pension funds  χωρίς εγγυητικά κεφάλαια.

Χαρακτήρισε ως χρυσή ευκαιρία το “reverse mortgage”, καθώς η Ελλάδα έχει  από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που ανήκουν σε ανθρώπους άνω των 55 ετών ή συνταξιούχους ανέρχονται σε 1 τρις ευρώ.

Νέες επιλογές για άτομα κάτω των 55 ετών:
-    Συμμετοχή σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
-    Ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα
-    Ατομικά ασφαλιστήρια συντάξεων
-    Αύξηση αποταμίευσης

Θετικοί παράγοντες για τα Ιδιωτικά Συστήματα Συντάξεων
1.    +20-25 ποσοστιαίες μονάδες στα ποσοστά αναπλήρωσης για τις μεσαίες και υψηλές εισοδηματικές ομάδες.
2.    Ενίσχυση ρόλου επικουρικών συντάξεων και κεφαλαιοποίηση, αλλά μεσοπρόθεσμα συνολικές δαπάνες περίπου 12,5% του ΑΕΠ.
3.    Η τάση για το 2060: Σταδιακή μείωση των % αναπλήρωσης κατά 20%.
4.    Οργάνωση και Διαχείριση ΤΕΑ, αλλά διεθνώς οι ασφαλιστές διαχειρίζονται μόνο το 20% των αποθεματικών των Pension Funds.