Insurance Europe: Οι ασφαλιστές είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής

Η Insurance Europe εξέφρασε την ικανοποίησή της που η Ευρωπαική Επιτροπή στην Πράσινη Βίβλο για τις μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις της ευρωπαικής οικονομίας  αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ακόμα και φορολογικοί νόμοι,  να απειλήσουν την ικανότητα των ασφαλιστών να συνεχίσουν να παρέχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στην οικονομία.

«Οι πολιτικοί δε πρέπει να προωθούν μόνο την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων αποταμιεύσεων αλλά και να δημιουργούν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και σταθερότητας για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε προϊόντα μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Michaela Koller Γενική Διευθύντρια της Insurance Europe. “Οι συνέπειες των κανονισμών πρέπει να αξιολογηθούν ώστε οι ρυθμιστικοί κανόνες να μην έχουν επιπτώσεις στον ρόλο των ασφαλιστών ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές και κατ’ επέκταση  στην ευρύτερη κοινωνία».

Η παροχή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης δεν αποτελεί πρωταρχικό ρόλο των ασφαλιστών αλλά μια συνέπεια της λειτουργίας τους ως πάροχοι συνταξιοδοτικών προϊόντων και προστασίας γεγονός που τους οδηγεί στη συλλογή ασφαλίστρων που επενδύονται σε κατάλληλα περιουσιακά στοιχεία. Οι ασφαλιστές είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Ευρώπη με εκτιμώμενα κεφάλαια €8,5 τρις για το 2012.

Η Insurance Europe θεωρεί ότι η επίδραση των ρυθμιστικών κανόνων δε θα έπρεπε να αξιολογείται μεμονωμένα αλλά μέσα από συγκεντρωτικές μελέτες των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς.

Μια πρόσφατη μελέτη της Insurance Europe και του Oliver Wyman σχετικά με το ρόλο των ασφαλιστών ως θεσμικοί επενδυτές αναφέρεται  σε συγκεκριμένους ρυθμιστικούς κανόνες  που θα μπορούσαν να βλάψουν -χωρίς πρόθεση -τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις των ασφαλιστών .

Δείτε τη μελέτη: Ο ρόλος των ασφαλιστών σαν θεσμικοί επενδυτές