Το EUR/USD υποχώρησε – ένα «σκαλοπάτι» από το 1,3

Έχοντας σημειώσει μικρή πτώση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, το δολάριο και ειδικότερα ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index (Ticker:USDOLLAR) ετοιμάζεται για τo έβδομο ανοδικό κλείσιμο σε οκτώ συνεδριάσεις λόγω της αποδυνάμωσης των ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να λαμβάνουν στήριξη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για παροχή πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την περασμένη εβδομάδα το διατραπεζικό επιτόκιο (SHIBOR) άγγιξε το 25%, υπογραμμίζοντας τον ραγδαίο ρυθμό επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Και επειδή η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική, η όποια άνοδος στα commodity currencies που προέρχεται από βραχυπρόθεσμα μέτρα ρευστότητας θα εξασθενίσει και δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη θεμελιώδης ανοδική εξέλιξη.

Από την πλευρά του το ευρώ σημειώνει πτώση μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi , ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα «παραμείνει υποστηρικτική στο άμεσο μέλλον», ενώ σημείωσε ότι «είναι ανοιχτός στην υιοθέτηση άλλων πιθανών εργαλείων πολιτικής». Η ΕΚΤ μπορεί κατά τη συνεδρίαση στις 6 Ιουνίου να οπισθοχώρησε μπροστά στο ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων ως ακατάλληλα για τη δεδομένη χρονική περίοδο, ωστόσο, οι προσδοκίες για κάτι τέτοιο μπορεί να επιστρέψουν (κάτι που οδήγησε στην αποδυνάμωση στο ευρώ στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου).

Στις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα ομόλογα ενισχύθηκαν μετά τις απαισιόδοξες δηλώσεις του Draghi, αν και αυτό δεν βοήθησε το ευρώ. Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πτώση στο 2,164% και αυτή του αντίστοιχου ισπανικού στο 2,324%. Αντίστοιχα, του 10ετούς ιταλικού βρέθηκε να υποχωρεί στο 4,730%, ενώ αυτή του αντίστοιχου ισπανικού στο 4,888%.