Κανονιστικές αλλαγές και εξωστρέφεια δημιουργούν νέες προοπτικές

Στις αλλαγές σε κανονιστικό επίπεδο που θα επηρεάσουν τη λειτουργία της αγοράς και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης, την ανάγκη εξωστρέφειας της ασφαλιστικής αγοράς, τα ανασφάλιστα οχήματα και τις πρωτοβουλίες της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπη ΑΕΓΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, στο πλαίσιο του Insurance Money Conference 2013.

Όπως ανέφερε «οι  εξελίξεις δεν τρέχουν μόνο στην Ελλάδα – που ως γνωστό δοκιμάζεται αυτή την περίοδο από την ύφεση, αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι αλλαγές που επέρχονται στον κλάδο μας είναι δομικές. Όσον αφορά στο Solvency II, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε το Μάρτιο κατευθυντήριες γραμμές, με αποδέκτες τις εποπτικές αρχές των κρατών μελών, για τη σταδιακή εφαρμογή της οδηγίας Solvency II.

Η ΔΕΙΑ εξέφρασε τη συμφωνία της με τα προτεινόμενα μέτρα και παροτρύνει τις ασφαλιστικές εταιρίες να εντείνουν την προετοιμασία τους για την εφαρμογή του Solvency II.

Στις 26 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, το ζήτημα της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοοικονομικής εποπτείας.

Όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων, η Insurance Europe αποφάσισε να διενεργήσει το mapping exercise, προκειμένου να χαρτογραφήσει την οικονομική σχέση μεταξύ της ιδιωτικής ασφάλισης και των φορέων επαγγελματικών συντάξεων.
 
Εξελίξεις καταγράφονται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη του συζητούν τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στην αναθεώρηση της οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (διαφάνεια αμοιβής διαμεσολαβούντων προσώπων) και στην πρόταση Κανονισμού περί των επενδυτικών προϊόντων (διαφάνεια στην πληροφόρηση για τα επενδυτικά προϊόντα)».

Στόχος της ΕΑΕΕ είναι να επηρεάσει όλους τους αρμόδιους φορείς προς τη σωστή κατεύθυνση, με στόχο να βρεθεί η ασφαλιστική αγορά στο επίκεντρο των εξελίξεων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό «η Επιτροπή Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης, έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο. Πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της αγοράς .
Η εξωστρέφεια αποτελεί, εξάλλου, στόχο και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε σειρά δραστηριοτήτων προκειμένου η Ένωση να επικοινωνήσει βασικά μηνύματά της, καταρχήν στους δικούς της ανθρώπους, στα δίκτυα πωλήσεων δηλαδή, στην κοινωνία αλλά και  στην πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές».
Όσον αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα και τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η πολιτεία για τον περιορισμό του φαινομένου τόνισε ότι «ο μηχανισμός δείχνει να μην λειτουργεί ή τουλάχιστον να μην αποδίδει. Όμως θεωρώ ότι, αφού καταφέραμε τα δύσκολα -να αλλάξουμε δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο- δεν πρέπει να κολλήσουμε στα διαδικαστικά.

Εκτός από την κοινωνική διάσταση του προβλήματος των ανασφάλιστων, το δημόσιο συνεχίζει να χάνει ετήσια έσοδα 60 εκατ. ευρώ και εμείς παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η μάχη για τον περιορισμό των ανασφάλιστων δεν πρέπει να χαθεί».