Το πολιτικό ρίσκο «βυθίζει» ΤΟ Χ.Α.

Οι πολιτικές εξελίξεις, η κρίση που ξέσπασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι απειλές του ΔΝΤ για διακοπή της χρηματοδότησης, αλλά και το διεθνές αρνητικό κλίμα, έφεραν πωλήσεις «πανικού» στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρά το γεγονός ότι αποφεύγουμε τις πρόωρες εκλογές, η πολιτική σταθερότητα δεν θα είναι δεδομένη, γεγονός που ανησυχεί την αγορά, και το στοίχημα είναι πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική αβεβαιότητα έφερε αναταραχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε εξαιτίας της ΕΡΤ έφερε ρευστοποιήσεις μετοχών οι οποίες ενέτειναν την αγωνία των επενδυτών. Η αγορά έχασε τη δυναμική της και, στην παρούσα φάση, αναζητά νέους καταλύτες, που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Με μεγάλες απώλειες 9,69% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας πέντε πτωτικές εβδομάδες, με το πολιτικό ρίσκο να επανέρχεται στην αγορά.

Η απομάκρυνση του σεναρίου πρόωρων εκλογών, σε συνέχεια της εξαγγελίας για κλείσιμο της ΕΡΤ, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 900 μονάδων στις αρχές της εβδομάδας. Όμως η επομένη ημέρα της κυβέρνησης προβληματίζει ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε έντονες ρευστοποιήσεις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, οδηγώντας την αγορά κάτω και από τα επίπεδα των 850 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας, το ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση της αντοχής των στηρίξεων στις 844 μονάδες (πρόσφατο χαμηλό) και τις 822μονάδες (χαμηλότερο κλείσιμο έτους), ώστε να μην «αμφισβητηθεί» η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ, χαμηλότερα, στήριξη παρέχουν οι 799 μονάδες. Αντιστάσεις εντοπίζονται στις 908, 935, 971 και 991 μονάδες.

Τα σενάρια

Τέσσερα πιθανά σενάρια για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναλύουν οι επενδυτές της Exotix, της χρηματιστηριακής εταιρείας που ειδικεύεται σε εξωτικές και distressed (η ειδική κατηγορία hedge funds που επιδίδονται στις αποκαλούμενες και «επενδύσεις χρεωκοπίας», αγοράζοντας προβληματικό χρέος) επενδύσεις.
Σύμφωνα με την Exotix, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει κατά 80% από το υψηλό της, του Ιανουαρίου του 2008, και κατά 50% από τη διάσωση, τον Μάιο του 2010. Αντίθετα, το ιρλανδικό χρηματιστήριο κινείται κατά 50% υψηλότερα από τη διάσωση της χώρας, το 2010.
Έτσι λοιπόν, τα τέσσερα σενάρια των αναλυτών είναι τα εξής:
1. Αισιόδοξο σενάριο, με διψήφια αύξηση των εταιρικών κερδών (10%) και τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.149 μονάδες.
2. Βασικό σενάριο με αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 4,9% και τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 952 μονάδες.
3. Απαισιόδοξο σενάριο με σταθερή ανάπτυξη στο διηνεκές, με τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 841 μονάδες.
4. Πολύ απαισιόδοξο σενάριο, χωρίς ανάπτυξη, και με τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 793 μονάδες.