Αντασφαλιστικές αυξήσεις προβληματίζουν τις εταιρείες

Μεγάλες επιβαρύνσεις στα αντασφάλιστρα του 2014 στους κλάδους ασφάλισης περιουσίας, εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων και γεωργικών ασφαλίσεων πρόκειται να επιφέρουν οι καταστροφές που προκάλεσαν οι τελευταίες πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς ανεβάζουν το συνολικό κόστος των ζημιών στα τουλάχιστον 13 με 15 δισ. ευρώ, τονίζουν ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων τεσσάρων αιώνων (!) σε ότι αφορά ειδικότερα το γεωργικό τομέα και διευκρινίζουν ότι το ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Μόνο στη Γερμανία και στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας οι ζημιές υπολογίζονται άνω των 10 δισ. ευρώ.
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι πριν από τα όσα τραγικά συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι μεγαλύτερες ζημιές είχαν σημειωθεί το 2002. Τότε, το κόστος των καταστροφών ήταν της τάξης των 12,6 δισ. ευρώ, και εξ αυτών τα 2,7 δισ. ευρώ είχαν επιβαρύνει τους ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς ομίλους.

Στην Ελλάδα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αντασφαλιστές θα επιδιώξουν να αυξήσουν για το 2014 τα αντασφάλιστρα, τόσο σε ότι αφορά τις κατοικίες, όσο και τους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, αλλά και τον αγροτικό τομέα, ωστόσο, όπως αναφέρουν, θα αντιτείνουν την πολύ δύσκολη φάση την οποία βιώνει η χώρα λόγω της κρίσης, την καλή πορεία των ζημιών κατά τη φετινή χρήση και θα επιμείνουν για όσο το δυνατό πιο ευνοϊκές συμφωνίες.