Α. Σαρρηγεωργίου: Το 2020 η αγορά μπορεί να ανέλθει σε 10,2 δις

Στο όραμα του για την ασφαλιστική αγορά του 2020, που θα είναι πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή αγορά, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της Eurolife ERB κατά την ομιλία του στο Insurance Money Conference 2013, πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου.

Στόχος είναι από 4,3 δις ευρώ η αγορά να φτάσει το 2020 τα 10,2 δις και το ποσοστό διείσδυσης ως μέρος του ΑΕΠ από 2,5% να φτάσει στο 4,5%. Σε επίπεδο επενδύσεων η αγορά από τα 10 δις που χειρίζεται σήμερα μπορεί να φτάσει τα 22 δις, το μέσο ασφάλιστρο θα διαμορφωθεί στα 1.000 ευρώ και θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Το όραμα μας, όπως τόνισε, είναι στο μέλλον η αγορά μας να είναι διπλάσια και είναι εφικτό. Τα οφέλη της  ανάπτυξης της αγοράς είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικά, δεδομένου του γεγονότος ότι οι παροχές του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι μειωμένες και το 2020 οι συντάξεις θα περιοριστούν στο 48,5% του βασικού μισθού.

Παρά το προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ασφαλιστική αγορά στο ενεργητικό και το παθητικό των ισολογισμών της, το κλίμα στην οικονομία μεταβάλλεται και η επερχόμενη ανάπτυξη θα ευνοήσει και τον ασφαλιστικό τομέα. Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και μεταρρυθμίσεις όπως στον πυλώνα των επαγγελματικών συντάξεων  και τα ανασφάλιστα οχήματα που φέρνουν τον πολίτη πιο κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση.  

Επίσης πρόσθεσε ότι οι αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας σε συνδυασμό με την οδηγία Solvency II θα καθορίσουν την πληροφορία που η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει προς τον καταναλωτή τόσο κατά την πώληση όσο και στις after sales υπηρεσίες. Είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών να κάνουνε βήματα προς τη διαφάνεια και να πείσουμε το κοινό προλαμβάνοντας τον νομοθέτη.