Α. Σκορδάς: Με μεταρρυθμίσεις και στρατηγικό σχεδιασμό θα έρθει η ανάπτυξη

Στην ανάγκη μεταρρυθμιστικών αλλαγών και στην ασφαλιστική αγορά -  καθώς και στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς στο Insurance Money Conference 2013, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στο Atheneum Intercontinental με τίτλο “Η ασφαλιστική αγορά την επόμενη πενταετία”. 

Σημείωσε «την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα απέχουν από ασφαλιστικές δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών» και τόνισε πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην ασφαλιστική αγορά.  

Όπως ανέφερε «Η ασφαλιστική αγορά παλαιότερα, χρειαζόταν να εξηγήσει στους πολίτες τη χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Στις μέρες μας, υπό το βάρος των νέων δεδομένων, αυτή η χρησιμότητα είναι αυταπόδεκτη. Σήμερα, το ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει η ασφαλιστική αγορά είναι με ποιον τρόπο θα πείσει τον Έλληνα καταναλωτή με το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα να κατατάξει την ιδιωτική ασφάλιση ψηλά στις προτεραιότητες του. Προσωπικά είναι περιττό να επαναβεβαιώσω την πίστη μου στο θεσμό. Θα διατυπώσω μόνο την αισιοδοξία μου, ότι η ασφαλιστική αγορά έχει βγάλει τα συμπεράσματα της και απομένει να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει παραγωγικά. Να διαμορφώσει μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου, ώστε να προσεγγίσουμε το μέσο όρο που κατέχει η ιδιωτική ασφάλιση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για εμένα, είναι αδιανόητο να παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ η ασφαλιστική αγορά και στον επόμενο αναπτυξιακό κύκλο».  

Εν συνεχεία ανέφερε πως «Το πραγματικό διακύβευμα της εποχής μας για κάθε δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, ειναι πως θα περάσει το συντομότερο από την εποχή της ανάγκης, η οποία τον υποχρεώνει να κάνει πράγματα, στην εποχή της λογικής, ώστε να διαθέτει το εισόδημα του με τρόπο τον οποίο ο ίδιος επιλέγει.

Τι εννοώ: Ζήσαμε για αρκετό χρόνο, -δεκαετίες- στην ουτοπία. Σήμερα, στη διαδρομή προς τη λογική, βρισκόμαστε στην ανάγκη. Θεωρώ ότι το ίδιο ισχύει και για την ασφαλιστική αγορά. Διότι, φανταστείτε τη στλαση που κρατούν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για την ΕΡΤ, να την κρατούν και κάθε φορά που συζητούμε αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα.
Δεν είναι άραγε, οι ίδιες δυνάμεις της ακινησίας, που ενώ διαμαρτύρονται για ο επίπεδο παροχών της κρατικής ασφάλισης κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης την αμαυρώνουν ως δήθεν ξεπούλημα, εκχώρηση ασημικών κι ένα σωρό παρόμοιες εκφράσεις; Λοιπόν το συμπέρασμα είναι ένα: Όσα θέματα κι αν πιάσουμε, το δίλημμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ένα, το ίδιο και απαράλλαχτο, παντού: Μεταρρυθμίσεις ή ακινησία… Και από την απάντηση που ο καθένας θα δώσει, θεωρώ ότι τεκμαίρεται όχι μόνο η πορεία του κλάδου ή η κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά και η πορεία του τόπου μας συνολικά».  

Το video της ομιλίας του κ. Α. Σκορδά μπορείτε να δείτε εδώ