Νέο καθεστώς πληρωμών σχεδιάζει η ΤτΕ στον κλάδο πυρός

Νέο, πολύ αυστηρό σε διαδικασίες και σφικτό σε προθεσμίες, πλαίσιο πληρωμών ασφαλίστρων για το κλάδο Πυρός σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να περιορίσει τη γκρίζα ζώνη των εισπράξεων στη διαμεσολάβηση και να ενισχύσει τη ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Όπως αναφέρουν πηγές του iw, το νέο καθεστώς πληρωμών θα επηρεάσει κυρίως τις ασφαλίσεις των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, όπως και την ασφάλιση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ θα είναι, αν όχι το ίδιο, ανάλογο αυτού που επιχειρεί εδώ και μήνες να θεσμοθετήσει η εποπτική αρχή για τον κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων.
 
Κατά τις ίδιες πηγές η αλλαγή του πλαισίου θα σημάνει και την κατάργηση στην πράξη των ανοικτών λογαριασμών μεταξύ ασφαλισμένων – ασφαλιστικών συμβούλων – ασφαλιστικών εταιρειών, όπως και τον περιορισμό του φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών.
 
Παράλληλα θα αλλάξει και η συναλλακτική καθημερινότητα του κλάδου, ενώ αλλαγές θα επέλθουν και σε μια σειρά άλλων, κρίσιμων για την αγορά., ζητημάτων. Ειδικότερα:
 
-       Θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιρειών καθότι θα πάψουν οι καθυστερήσεις εξάμηνης ή και δωδεκάμηνης διάρκειας που παρατηρείται σήμερα στην καταβολή των ασφαλίστρων.
-       Θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν οι επιχειρηματίες την ασφάλισή τους. Πλέον θα πρέπει να ιεραρχήσουν υψηλότερα στα λειτουργικά τους έξοδα το κόστος ασφάλισης, το οποίο θα είναι πληρωτέο άμεσα.
-       Επίσης, οι επιχειρηματίες θα επιδιώξουν νέες μειώσεις στο κόστος ασφάλισης –είτε διεκδικώντας χαμηλότερη τιμολόγηση του κινδύνου, είτε περιορίζοντας το ύψος των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων.
-       Με το χρόνο θα αλλάξει προς το καλύτερο και η κουλτούρα της αγοράς ή αλλιώς η ασφαλιστική συνείδηση της επιχειρηματικής κοινότητας.
-       Τα δίκτυα διαμεσολάβησης θα πιεστούν σε ότι αφορά τη ρευστότητά τους για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, μέχρι να προσαρμόσουν το ταμείο τους στα νέα δεδομένα.