Οι επιπτώσεις του «λουκέτου» στην ΕΡΤ για την ασφαλιστική αγορά

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ασφαλιστική αγορά τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ο φόβος ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ μπορεί να οδηγήσει, τελικά, σε αδιέξοδο την κυβέρνηση και τη χώρα σε εκλογές, είναι μεγάλος.

Κορυφαία στελέχη του κλάδου με τα οποία συνομίλησε το iw, εκφράζουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο η χώρα να γυρίσει πίσω, εκεί όπου βρισκόταν ένα χρόνο πριν. Διευκρινίζουν μάλιστα ότι αυτή τη φορά η κατάσταση είναι περισσότερο κρίσιμη από ότι ήταν τον Ιούνιο του 2012, οπότε η Ελλάδα κινδύνευε να βρεθεί εκτός ευρώ.

«Μια νέα εκλογική περιπέτεια μόνο προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει στην οικονομία, αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την προσπάθεια της χώρας να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και τη συμφωνία που έχει συναφθεί με την τρόικα» αναφέρουν τα ίδια στελέχη για να προσθέσουν ότι «αν το κλίμα στην αγορά χαλάσει περισσότερο, η ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία εδώ και τρία χρόνια κινείται πτωτικά, θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα».

Ειδικότερα τονίζουν ότι, μια νέα πτώση του χρηματιστηρίου, όπως αυτή που αναμένουν, θα οδηγήσει σε μεγάλες αρνητικές υπεραξίες τις μετοχές που έχουν υπό την κατοχή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τα αποθέματα των εταιρειών, ενώ φόβοι εκφράζονται και για το ενδεχόμενο να ενταθεί και πάλι το κύμα των ακυρώσεων, που όπως έγραψε προ ημερών το iw, είχε το τελευταίο διάστημα περιοριστεί αισθητά.

 «Αν η τρικομματική κυβέρνηση δεν βρει διέξοδο στο θέμα που δημιουργήθηκε με την ΕΡΤ και οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, είναι επίσης βέβαιο ότι θα χαθεί κάθε ελπίδα των ασφαλιστικών εταιρειών περί αναστροφής της πτωτικής πορείας της παραγωγή τους» δηλώνεται στο iw. Ειδικότερα αναφέρεται ότι η αναταραχή και η ανασφάλεια που θα προκληθεί γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο θα αναστείλουν το σχεδιασμό της αγοράς να στρέψει το κοινό πιο κοντά στα προϊόντα Υγείας, αλλά και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα οι συνέπειες στα οικονομικά του κλάδο να είναι κάτι περισσότερο από τραγικές.

 «Περιθώρια για πισω-γυρίσματα δεν υπάρχουν» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ προστίθεται ότι οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού στο θέμα της ΕΡΤ ήταν κάτι περισσότερο από πρόχειροι. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος και δεν εξυπηρετεί κανέναν να αυτοκτονήσουμε οικονομικά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.