Σίγησε η «φωνή» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

«Έπεσαν» στις 11.15 χτες το βράδυ οι πομποί της ΕΡΤ μετά από απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ραδιομέγαρο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει πως  «η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. 

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.  Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης». Αναφερόμενος δε στα αποτελέσματα της ΕΡΤ, υπογράμμισε πως η επιχείρηση έχει το τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος» σε σχέση με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που τα τρία κρατικά κανάλια έχουν τηλεθέαση που είναι η «μισή» ενός μέσου ιδιωτικού σταθμού.

Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ ζητά συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης και αναφέρει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει στη βουλή το νόμο που κυρώνει την ΠΝΠ. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ. «Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά». Η ανακοίνωση καταλήγει πως δεν τιθεται ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, ωστόσο τίθεται προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Οι 2.656 εργαζόμενοι στα κανάλια, το ραδιόφωνο τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της ΕΡΤ που συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω διαδικτύου απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στις 11 σήμερα το πρωί. Διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν επίσης το βράδυ έξω από το κτίριο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, στην Τρίπολη, την Καλαμάτα, την Κέρκυρα κ.α.