Διάλογος για τις «εκπτώσεις ασφαλίστρων» στην ασφαλιστική αγορά

Το θέμα των εκπτώσεων που μπορούν να γίνουν επί των ασφαλίστρων καθώς και το ποιοι καθώς και το πώς μπορούν να το κάνουν συνθέτει μείζονα προβληματισμό στην ασφαλιστική αγορά και απασχολεί τις εταιρείες τους διαμεσολαβούντες και την εποπτική αρχή.

Πυρήνας της υπόθεσης η δυνατότητα και  το εύρος των δικτύων διανομής (διαμεσολαβούντα πρόσωπα, ίντερνετ, bancassurance) να προχωρούν σε διαφημίσεις περί «μείωσης ασφαλίστρων», «προνομιακών τιμών», «πτώση επί του (…) κατά την αγορά», «Bonus με οφέλη σε πιστωτική κάρτα» και πολλές άλλες τέτοιες παρόμοιες τακτικές που παρατηρούνται στην αγορά. 

Κατά τις πληροφορίες το θέμα αναζωπυρώθηκε με αφορμή την προσπάθεια όλο και περισσότερων συντελεστών της αγοράς (και από διάφορα επίπεδα) προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις τους (διαμεσολαβούντες) ή για να  προωθήσουν τα προγράμματά τους (εταιρείες) να προχωρούν σε διαφημίσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες οι οποίες όμως όπως όλες οι προωθητικές ενέργειες ελέγχονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την αντιστοιχία τους και την τήρηση των όσων ορίζουν οι κατά φορέα νομοθεσίες. Ταυτόχρονα επειδή η ασφαλιστική αγορά εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η συμπεριφορά των συντελεστών της ως προς τις εκπτώσεις προσφορές και ότι σχετικό αφορά την παροχή κινήτρων για αγορά συμβολαίου εμπίπτει και σε αυτόν τον έλεγχο.

Προσφάτως μάλιστα με αφορμή την διαβούλευση του κώδικα συμπεριφοράς διαμεσολαβούντων προσώπων που κατάρτισε η ΤτΕ στον οποίο δεν προσδιορίζεται το θέμα των εκπτώσεων με σαφήνεια, προκλήθηκαν ερμηνείες σχετικά με το ποιοι και πως θα κάνουν εκπτώσεις και ποιοι τελικά ελέγχονται και αν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις. Κατά τις πληροφορίες από μερίδα διαμεσολαβούντων ο μη προσδιορισμός στον κώδικα εθεωρήθη ως «πράσινο φως» σε άτακτες συμπεριφορές που θα προκαλέσουν χάος στην αγορά. Από άλλους κρίθηκε ως η αρχή νομοθετικών ερμηνειών κατά το δοκούν και από άλλους ως λόγος να περιχαρακωθεί η κατάσταση ακόμα καλύτερα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στον κλάδο της διαμεσολάβησης επικρατεί αναβρασμός και σύντομα αναμένονται εξελίξεις με νομική τεκμηρίωση αναφορικά με το τι ισχύει στο θέμα των εκπτώσεων. Επίσης καθοριστικό είναι να αποσαφηνιστεί στο αν μπορεί τελικά η εποπτεία να παρεμβαίνει στον τρόπο διαμόρφωσης των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και κατά πόσο αυτό θεωρείται παράβαση της ελευθερίας των νόμιμων συναλλαγών.