Ληξιπρόθεσμα είναι το 35,1% της συνολικής αξίας των εγχωρίων B2B τιμολογίων

Οι συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες οι οποίες είναι αισθητές στην Ελλάδα, έχουν αντίκτυπο στις πρακτικές πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, με σαφή διαφορά στην πίστωση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού εμπορίου.

Οι εκτεταμένοι χρόνοι πίστωσης και οι βραδείς ρυθμοί πληρωμής υποδεικνύουν τις δύσκολες εγχώριες συνθήκες. Δικαιολογημένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να αναπτύξουν τις εξαγωγικές τους πωλήσεις για να αντισταθμίσουν έτσι τη μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά και να μειώσουν τον δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο αθέτησης πληρωμών.

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας Συναλλακτικής Συμπεριφοράς της Atradius συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: 

• Ποσοστό κατά μέσο όρο 35,1% της συνολικής αξίας των εγχωρίων B2B τιμολογίων είναι ληξιπρόθεσμα
• Η ανεπαρκής διαθεσιμότητα των κεφαλαίων είναι η κύρια αιτία για τις καθυστερήσεις πληρωμών από εγχώριους και ξένους Β2Β πελάτες αντίστοιχα
• Ποσοστό κατά μέσο όρο 6,3% της συνολικής αξίας των εγχώριων και ξένων B2B απαιτήσεων παρέμεινε ανείσπρακτο (Μέσος όρος Δυτικής Ευρώπης 5%)
• Η διατήρηση της επαρκούς ταμειακής ροής αποτελεί την κυρίαρχη ανησυχία για το 50% των Ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το ίδιο ποσοστό για τη Δυτική Ευρώπη κυμαίνεται στο 27,8%

Την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ