Επιστολή Ζημιωθέντων στον Προβόπουλο

Επιστολή προς τον Γ. Προβόπουλο με τίτλο «Απροετοίμαστοι στην εκκίνηση» έστειλε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίδα, για να επισημάνει ότι η συζήτηση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, πριν την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ασφαλισμένους της Ασπίς, είναι σαν το χτίσιμο ουρανοξύστη χωρίς θεμέλια.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη: 

Η πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να θέσει σε διαβούλευση μέσα στους επόμενους μήνες το πλαίσιο για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την συμμετοχή του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης (επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση) και η οποία είναι απόρροια των διαπιστώσεων της πρόσφατης έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας κ. Προβόπουλου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για οριστικό ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων της ασφαλιστικής αγοράς.
Κορυφαία εκκρεμότητα όλων αποτελεί το συνεχιζόμενο μαρτύριο που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Ομίλου Ασπίς. Οι συνέπειες της πρωτοφανούς για τα παγκόσμια χρονικά μεθοδολογίας ανακλήσεως, χωρίς ταυτόχρονη εξασφάλιση αναδοχής των ασφαλισμένων, γίνονται όλο και πιο δραματικές για την ίδια την ασφαλιστική αγορά αλλά και για την ελληνική οικονομία. Η καθίζηση στον κλάδο ζωής κατά 25% το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων ετών, θα ήταν αδιανόητη, αν ο θεσμός δεν είχε πληγεί στο πιο δυνατό του σημείο και  στην βάση των θεμελίων του: την αξιοπιστία. Αν και πολλοί διευθυντές πωλήσεων ασφαλιστικών εταιρειών κάνουν πως αγνοούν αυτή την πραγματικότητα, εντούτοις δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους ασφαλιστές τους, αν μπορούν σήμερα να πουλήσουν ασφαλιστικά προϊόντα ισόβιας εξασφάλισης και ποιους λόγους άρνησης επικαλούνται οι υποψήφιοι ασφαλισμένοι. 

Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα ελάχιστα έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση. Η τεράστια ανάγκη που έχει σήμερα ο Έλληνας για εξασφάλιση ισόβιου εισοδήματος  που θα του παρέχει μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής στα γεράματά του, θα έστρεφε μαζικά τους πολίτες στην πιο μεγάλη ασφαλή και υγιή βιομηχανία του κόσμου, την ασφαλιστική. Εδώ όμως, στην χώρα μας, αποφάσεις μιας χούφτας άσχετων διαχειριστών της εξουσίας κατάφεραν να αποδομήσουν τα θεμέλιά της ασφαλιστικής αγοράς και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο ο οποίος δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν θεσμό. Οι επόμενες γενιές συνταξιοδοτούμενων θα έρθουν αντιμέτωποι με το επίδομα πρόνοιας των 360€ συν κάτι ψίχουλα ακόμα. 

Δεν υπάρχει πιο ασφαλής θεσμική κατοχύρωση συνταξιοδοτικών παροχών από αυτή που μπορούν να παράσχουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες υπάγονται σε ένα σωστό πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας και εποπτείας. Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II από το επόμενο έτος εξασφαλίζει πλήρως τους Ευρωπαίους πολίτες αφού η πιθανότητα ανάκλησης ασφαλιστικής εταιρείας θα είναι μία στα διακόσια χρόνια. 

Είναι αξιοπερίεργο και θέμα έρευνας το πώς αφήσαμε ένα απολύτως διαχειρίσιμο πρόβλημα να ξεφύγει και να γίνει το μεγαλύτερο καρκίνωμα της Ελληνικής αγοράς. Αν υποθέσουμε όμως ότι το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε την υπόθεση ήταν άσχετο ή ανίκανο, πολύ χειρότερη ήταν η αντιμετώπιση από την ίδια την ασφαλιστική αγορά η οποία δεν μπόρεσε να προβλέψει την αυτονόητη κατάληξη των πραγμάτων, παρά μόνο φρόντισε με ζήλο να κληρονομήσει το μερίδιο αγοράς των ανακληθεισών εταιρειών καθώς και τους διαμεσολαβούντες που την στελέχωναν.

Η αποδοχή της πραγματικότητας,  αυτής και η συνειδητοποίηση ότι η επίλυση του προβλήματος θα επουλώσει σταδιακά τα τραύματα του θεσμού, θα βοηθήσει την αγορά να  πάρει πίσω τα κεκτημένα, να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αρμόζει και τέλος να ανακτήσει την αξιοπιστία της.  

Ο Σύλλογός μας έγκαιρα καίρια και τεκμηριωμένα, από την αρχή του προβλήματος μέχρι και σήμερα, έχει κάνει προτάσεις οι οποίες θα έλυναν άμεσα το πρόβλημα και θα βοηθούσαν την Ελληνική ασφαλιστική αγορά και κατ’ επέκταση την Ελληνική οικονομία να έχει τεράστια οφέλη. Δυστυχώς η μυωπική αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους και η στενή γραφειοκρατική αντίληψη που κατατρέχει όλους τους αποφασίζοντες έχουν οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον όλα αυτά έχουν γίνει σαφή και κυρίως πιεστικά. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα στην βάση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει. Διαφορετικά η έναρξη διαβούλευσης για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι σαν την έναρξη χτισίματος ουρανοξύστη χωρίς θεμέλια ή σαν την εκκίνηση μαραθωνίου χωρίς προηγούμενη προετοιμασία του δρομέα.