Ανοιχτούς λογαριασμούς με τρεις ασφαλιστικές εταιρείες έχει η ΤτΕ

Τρεις ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν στο μικροσκόπιο της Τραπέζης της Ελλάδος, διατηρώντας ανοικτούς… λογαριασμούς με την εποπτική αρχή, που επιμένει στην άσκηση πιέσεων για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους υποχρεώσεων.

 Όπως αναφέρουν πηγές του iw, μια εξ αυτών εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου της, προκειμένου να επικεντρωθεί και να αναπτυχθεί σε εξειδικευμένες καλύψεις.

 Αυτό το οποίο δεν έχει αποφασίσει, εφόσον βέβαια κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το κατά πόσο θα πουλήσει το χαρτοφυλάκιό της στον ανταγωνισμό ή θα έλθει σε συμφωνία με ξένη εξειδικευμένη εταιρεία, ώστε να τρέξει εκείνη το run off κλείνοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Ενδεχομένως πάλι να κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Σε ότι αφορά τις άλλες δύο ασφαλιστικές, έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, όμως έχουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δρόμο μπροστά τους προκειμένου να μηδενίσουν όλες τις εκκρεμότητές τους.

Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει από την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες της κατά παρέκκλιση αποτίμησης των ομολόγων του δημοσίου στο 90% της ονομαστικής τους αξίας.

Κάποιες, όπως έχει ήδη αναφέρει το iw, προεξόφλησαν την πρόθεση της Εποπτικής Αρχής να στηρίξει τον κλάδο και ήδη στην τριμηνιαία τους οικονομική κατάσταση αποτίμησαν τα ομόλογα στο 90% της ονομαστικής τους αξίας. Αν τελικά η ΤτΕ δεν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, οι εν λόγω εταιρείες θα βρεθούν στο… κόκκινο και θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, καλύπτοντας μέσω αυξήσεων κεφαλαίου τις όποιες διαφορές προκύψουν.