Με τα επιτόκια απόδοσης ερίζουν τράπεζες και ασφαλιστικές

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαξιφισμοί τραπεζών – ασφαλιστικών εταιρειών για τη διάθεση επενδυτικών  προϊόντων στην αγορά, με τις ασφαλιστικές να περιορίζουν κάτω του 3% ή και του 2,5% τα εγγυημένα επιτόκια λόγω χαμηλών αποδόσεων στις ξένες αγορές και τις τράπεζες να διατηρούν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

«Όσο οι τράπεζες επιμένουν σε πολιτικές πλειοδοσίας επιτοκίων, τόσο οι ασφαλισμένοι θα διατηρούν τα διαθέσιμά τους σε λογαριασμούς καταθέσεων» αναφέρει παράγοντας της αγοράς στο iw, για να προσθέσει ότι «το κοινό των ασφαλιστικών εταιρειών αντιμετωπίζει με αναβλητικότητα το ενδεχόμενο μεταφοράς χρημάτων του στα κλασικά – επενδυτικά προγράμματα του κλάδου».

«Σήμερα, ο νόμος προβλέπει ως ανώτατο εγγυημένο επιτόκιο για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών το 3,35%, ποσοστό το οποίο φαντάζει απλησίαστο για τις εταιρείες» τονίζουν κύκλοι της αγοράς, διευκρινίζοντας ότι ο αγώνας που δίνει η αγορά είναι πολύ σκληρός έναντι των τραπεζών.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μάνος Χειράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing και Bancassurance της ING, τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά την περίοδο αυτή αναπτύσσεται βασιζόμενη στα προγράμματα Υγείας, δίνοντας έμφαση στα ετησίως ανανεούμενα προϊόντα, καθώς και σε παροχές οι οποίες αφορούν στην κάλυψη της Ζωής, ενώ πιέσεις δέχονται τα unit linked προγράμματα, όπως και τα συνταξιοδοτικά – επενδυτικά συμβόλαια.

Κατά τον κ. Χειράκη, τα νοσοκομειακά προγράμματα έχουν ζήτηση από τους ασφαλισμένους λόγω της κρίσης με την οποία είναι αντιμετώπιση η κοινωνική ασφάλιση, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων τα οποία μαστίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι μόλις το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ισορροπήσει, η ασφαλιστική αγορά θα ανακάμψει και στον τομέα των συνταξιοδοτικών – επενδυτικών προϊόντων.