Με κριτήρια σε συντάξεις και υγεία οι ασφαλιστικές

«Η ασφαλιστική αγορά έχει την εμπειρία και την αναγκαία τεχνογνωσία να συμμετάσχει στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και, βέβαια, όλες τις προϋποθέσεις να αναλάβει και το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί ώστε να εγγυηθεί τις μελλοντικές συντάξεις» δήλωσε στο iw ο πρόεδρος  της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με αφορμή τα όσα ανέφερε η τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την ιδιωτική και την κοινωνική ασφάλιση.

Κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου, στο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην Δημόσια – Κοινωνική, τόσο σε ότι αφορά τις συντάξεις, όσο και στον τομέα της υγείας, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η αναμόρφωση του ισχύοντος πλαισίου θα οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς, που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει πλήρως κάθε ανάγκη, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική, των Ελλήνων.

Μάλιστα τόνισε ότι «το γεγονός πως η Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει να συζητεί από το δεύτερο πυλώνα, τα Επαγγελματικά Ταμεία, την αναβάθμιση της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ενισχύει την αξιοπιστία του κλάδου και τον βοηθά να αναβαθμίσει παράλληλα την παρουσία του και στον τρίτο πυλώνα».

Όπως έγραψε την περασμένη Παρασκευή το iw, η ΤτΕ καταρτίζει μελέτη που θα προσδιορίζει και θα αναλύει όλα τα δυνατά συστήματα αναμόρφωσης του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, και θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αποκτήσουν ενεργό ρόλο για την εγγύηση των μελλοντικών συντάξεων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΤτΕ, μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε διαβούλευση το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αναμορφωθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, με την προοπτική οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από το 2014.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι, το «ελεύθερο» να συμμετάσχουν στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς δεν θα λάβουν όλες οι ασφαλιστικές, αλλά όσες θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα φροντίσει να ορίσει στο μεταξύ η Εποπτική Αρχή.