Ετοιμάζεται να παρέμβει νομοθετικά στον κλάδο υγείας το υπ. Ανάπτυξης

Μια τελευταία ευκαιρία στην ασφαλιστική αγορά ώστε να αυτορρυθμιστεί σε κρίσιμα ζητήματα του τομέα Υγείας, φαίνεται ότι θα δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, πριν προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση συνολικά για τον κλάδο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του IW, στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που είχε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου, κ. Γιώργος Στεργίου, με υψηλόβαθμα στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πέρασε το μήνυμα στην αγορά ότι εφόσον ο κλάδος δεσμευθεί ότι θα επιλύσει μόνος τα χρόνια προβλήματα των Ασφαλειών Υγείας, το υπουργείο θα παραμείνει απλός παρατηρητής και δεν θα προβεί σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα, οικονομικά ή άλλα, των καταναλωτών.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές –υπουργείο και Ένωση- κατά τις συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα προσδιόρισαν τα ζητήματα για τα οποία τίθεται θέμα αυτορρύθμισης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με:
 
-       τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας,
-       τους όρους προώθησης και πώλησης των ετησίως ανανεούμενων νοσοκομειακών προγραμμάτων,
-       τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών για τις αποδόσεις των επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς και
-       τις χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται ότι συνάπτουν ανάλογες συμβάσεις.
 
Πηγές του iw αναφέρουν ότι, αν τελικά η αγορά δεν αντιδράσει κατά ώριμο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, το υπουργείο θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, επιλέγοντας το ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσει στο σύνολό τους τα προβλήματα αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησε και κατά το παρελθόν να παρέμβει νομοθετικά με νομοσχέδιο που είχε καταρτίσει ο πρώην γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, το οποίο ωστόσο ενώ παρέμεινε σε άτυπη διαβούλευση επί μακό χρονικό διάστημα, τελικά αποσύρθηκε.