Εξωστρέφεια και επικοινωνία διασφαλίζουν την ανάπτυξη της νομικής προστασία

Η ασφάλιση νομικής προστασίας αποτελεί έναν κλάδο που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, αλλά κυρίως την Αμερική, τόσο λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ασφαλιστικών εταιρειών σε αυτές τις αγορές όσο και λόγω της ενημέρωσης των καταναλωτών γύρω από θέματα που αφορούν τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Στην Ελλάδα η ασφάλιση νομικής προστασίας δεν έχει καταλάβει ακόμα τη «θέση» που της αρμόζει στη συνείδηση των καταναλωτών, που στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν την κάλυψη αυτή κυρίως μέσα από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου. Γι’ αυτό, και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 97,9% των συμβολαίων νομικής προστασίας αφορά στο αυτοκίνητο και μόλις το 0,3% στις επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι η νομική προστασία των επιχειρήσεων δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, ωστόσο στα ίδια στοιχεία καταδεικνύεται η σημασία της για τους επαγγελματίες, καθώς το 50,5% του συνόλου των δηλωθεισών ζημιών αφορά τις επιχειρήσεις και το 43,5% το αυτοκίνητο.
Οι δυσχέρειες που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον καθιστούν τα προγράμματα νομικής προστασίας περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Γιατί σήμερα, που η ρευστότητα στον πολίτη, τον οικογενειάρχη και τον επαγγελματία είναι περιορισμένη, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, είτε για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είτε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εάν χρειαστεί, είναι πιο δύσκολη από ό,τι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η παραγωγή του κλάδου από πρωτασφαλίσεις το 2012 ανήλθε περίπου στα 44 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας – λόγω οικονομικής κρίσης – πτώση, από τα 52,7 εκατ. ευρώ το 2011 και τα 59 εκατ. ευρώ το 2010. Ειδικότερα τον Ιανουάριο του 2012 ανήλθε σε 4,6 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο σε 3,2 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο σε 3,7 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο σε 4 εκατ. ευρώ, τον Μάιο σε 3,4 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο σε 3,5 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο σε 4,1εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο σε 2,8 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο σε 3,3 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο σε 4,2, τον Νοέμβριο σε 3,4 και τον Δεκέμβριο σε 3,1 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά του κλάδου στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυεπίπεδη και σημαντική τα επόμενα χρόνια. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να «επικοινωνηθεί» στο ευρύ κοινό η έννοια της νομικής προστασίας και τα οφέλη που αυτή προσφέρει. Όπως αναφέρει ο κ. Γ. Τάσσης, Διευθυντής Πωλήσεων στην DAS Hellas, μέσα στην επόμενη διετία θα φανούν οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποκλίνει των άλλων χωρών, όπου μαζί με την οικονομική ανάπτυξη αναπτύσσεται και η ασφάλιση νομικής προστασίας. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης όπου κάθε επιχείρηση, κάθε οικογένεια, διαθέτει ένα συμβόλαιο νομικής προστασίας. Η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους τομείς της νομικής προστασίας. Ιδιαίτερα υψηλή ανάπτυξη, όμως, προσδοκώ ότι θα υπάρξει για τη νομική προστασία οικογένειας». 

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου θα διαδραματίσουν οι διαμεσολαβητές, που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των ασφαλιστικών εταιρειών με τον πελάτη. Όπως αναφέρει ο κ. Δ. Τσεκούρας, Γενικός Διευθυντής της ARAG στην Ελλάδα, «περισσότερη κινητικότητα, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και κυρίως τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης για τον καταναλωτή πρέπει να είναι το μέλημα του κάθε διαμεσολαβητή που θέλει να έχει τον ρόλο του συμπαραστάτη στους προβληματισμούς των πελατών του, αλλά και του συμβούλου στην εξεύρεση των λύσεων που απαιτούνται για τις ανάγκες του. Γιατί η νομική προστασία και λύνει προβλήματα και προσθέτει αξία». Αν και η νομική προστασία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο σήμερα για τον πολίτη ωστόσο σε μεγάλο μέρος των πολιτών υπάρχει άγνοια για τους τομείς που καλύπτει και τις δυνατότητες που προσδίδει στον ασφαλισμένο. 

Όπως μας αναφέρει η κα Κ. Ιωαννίδου, Διευθύντρια Παραγωγής Interlife Ασφαλιστικής, «δυστυχώς η ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή είναι ελλιπής, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις συνεχείς ερωτήσεις που απευθύνονται σχετικά στο Νομικό Τμήμα της Interlife».

Τι απαντούν ARAG, DAS και Interlife για την ασφάλιση νομικής προστασίας

1. Ποιοι λόγοι καθιστούν την ασφάλιση νομικής προστασίας αναγκαία σήμερα;

Γιώργος Τάσσης, Διευθυντής Πωλήσεων στην DAS Hellas: Ο βασικότερος λόγος είναι η ίδια η σημασία της νομικής προστασίας, που είναι το «ιδανικό» συμβόλαιο υποστήριξης για τα μικρά ή μεγάλα απρόοπτα της καθημερινότητας, τα οποία απαιτούν την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Βέβαια οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία αποτελούν έναν ακόμα επίκαιρο λόγο της αναγκαιότητας που υπάρχει για τον καθένα να διαθέτει ένα συμβόλαιο νομικής προστασίας. Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μειώσεις στα έσοδα κάθε νομικού και φυσικού προσώπου. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα όπως στο παρελθόν, η νοοτροπία αλλάζει και αναπτύσσεται περισσότερο το αίσθημα της προστασίας των κεκτημένων. Τα έξοδα γίνονται πλέον κατόπιν μεγαλύτερης σκέψης και με μέτρο. Το γεγονός αυτό έχει κάνει επιτακτική και την ανάγκη για αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη – και με όσο το δυνατόν πιο προσιτό κόστος για τον μέσο πολίτη ή επιχειρηματία. Και εμείς, στην DAS Hellas, δημιουργήσαμε και παρέχουμε ασφαλιστικά προγράμματα νομικής προστασίας, τα οποία διασφαλίζουν «εύκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη» την ώρα που υπάρχει ανάγκη. Επιπλέον, για να στηρίξουμε τους πολίτες και τους πελάτες μας, δημιουργούμε ολοένα και νέα πιο ευέλικτα προϊόντα με μειωμένο κόστος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής.

Δημήτρης Τσεκούρας, Γενικός Διευθυντής της ARAG στην Ελλάδα: Σκοπός και εννοιολογικό αντικείμενο της νομικής προστασίας είναι να απαλλάσσει τον ασφαλισμένο από εκείνη τη δαπάνη της προσφυγής στη δικαιοσύνη, που είναι απαραίτητη προκειμένου να διεκδικήσει μια νόμιμη απαίτησή του ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε κάποιο ποινικό δικαστήριο. Εάν η αποφυγή αυτής της δαπάνης είναι σημαντικό γεγονός, τότε ο κλάδος της νομικής προστασίας έχει ενδιαφέρον και γίνεται ελκυστικός, αφού αντικειμενικά κάνει ευκολότερη την πρόσβαση του καθενός στη δικαιοσύνη και τον εξισώνει με τον πιο ισχυρό αντίπαλο που τυχόν έχει απέναντί του.
Σημειώστε, επιπλέον, τη συμπαράσταση που έχει ο ασφαλισμένος και εκτός των δικαστικών αιθουσών, όταν για παράδειγμα χρειάζεται τη νομική συμβουλή και εξειδικευμένη γνώμη από κάποιο δικηγόρο, του οποίου τα έξοδα αναλαμβάνει ο ασφαλιστής της νομικής προστασίας.
 Σήμερα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αντιλαμβάνεσθε ότι με τη συμπίεση των εισοδημάτων και τις εργασιακές και ασφαλιστικές αλλαγές που συντελούνται, το περιεχόμενο του κλάδου έχει διευρυνθεί πολύ, προς όφελος των συμφερόντων, αλλά και της τσέπης των ασφαλισμένων μας.

Κατερίνα Ιωαννίδου,  Διευθύντρια Παραγωγής Interlife Ασφαλιστικής: Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνει η χώρα και δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ασφάλιση Νομικής Προστασίας είναι σημαντική και απαραίτητη. Με τα προγράμματα του κλάδου καλύπτονται οι δικαστικές ή οι εξώδικες δαπάνες που είναι αναγκαίες για την περιφρούρηση των εννόμων συμφερόντων του ασφαλιζομένου, όπως είναι π.χ. οι αμοιβές δικηγόρου, τα δικαστικά έξοδα, οι αποζημιώσεις μαρτύρων, οι αμοιβές πραγματογνωμόνων, τα έξοδα δικαστικών επιμελητών, οι αναγκαίες προκαταβολές δικαστικών εξόδων, οι δικαστικές δαπάνες του αντιδίκου και πολλά άλλα που πρέπει να πληρωθούν προκειμένου να βρει κανείς το δίκαιό του.

2. Ποια είναι τα μεγέθη και οι προοπτικές του κλάδου; Πιστεύετε ότι στο μέλλον ο κλάδος θα παρουσιάσει ανάπτυξη; Η ανάπτυξη αυτή αφορά κάποιον συγκεκριμένο τομέα της νομικής προστασίας;

Δ. Τσεκούρας: Η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου έφθασε το 2010 στα 59 εκατ. και το 2011 τα 52,7 εκατ. ευρώ, με κύριο άξονα ανάπτυξης τον κλάδο νομικής προστασίας αυτοκινήτου. Το 2012 ο κλάδος παρουσίασε μια μείωση, λόγω της έντασης της κρίσης κατά 15%, που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αν λάβει κανείς υπόψη του και το μεγάλο ποσοστό μείωσης της υποχρεωτικής αστικής ευθύνης του αυτοκινήτου.

Βεβαίως, ο κλάδος έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, αρκεί να δούμε το πραγματικό και ουσιαστικό περιεχόμενό του και, πέρα από συσχετισμούς με άλλους κλάδους ασφάλισης, να τον αναδείξουμε πείθοντας τους καταναλωτές για την αναγκαιότητά του και το απορρέον γι’ αυτούς όφελος. 

Δεν είναι μόνο τα κλασικά προϊόντα, π.χ. το αυτοκίνητο, στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον των περισσοτέρων. Σήμερα αντικείμενο της νομικής προστασίας μπορεί να αποτελέσει κάθε ασφαλίσιμη νομική διαφορά που απασχολεί τους πολίτες και τους καταναλωτές, με προτεραιότητα στις εργασιακές διαφορές, στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στις αλλαγές της νομοθεσίας που επηρεάζουν την καθημερινότητα των συναλλαγών, την εμπορική πίστη, τις καταναλωτικές συνήθειες, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από απόσταση, την προστασία της ιδιοκτησίας, κ.λπ.
Όλα αυτά για τον εξειδικευμένο ασφαλιστή νομικής προστασίας, όπως η ARAG, είναι το «σήμερα» και το «αύριο» του κλάδου.

Κ. Ιωαννίδου: Αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αφού η εξασφάλιση πόρων για ενδεχόμενες δαπάνες νομικής φύσης αποτελούν την οικονομικότερη και πιο συμφέρουσα επιλογή του ασφαλιζόμενου. Ειδικότερα στον Κλάδο Αυτοκινήτου και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στον τομέα Τροχαίων Ατυχημάτων, ενώ ανάλογη αύξηση αναμένεται και στον τομέα είσπραξης χρεών.

Γ. Τάσσης: Οι προοπτικές είναι σημαντικές και, κατά τη γνώμη μου, θα διαφανούν μέσα στην επόμενη διετία σταδιακά. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποκλίνει των άλλων χωρών, όπου μαζί με την οικονομική ανάπτυξη αναπτύσσεται και η ασφάλιση νομικής προστασίας. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης όπου κάθε επιχείρηση, κάθε οικογένεια, διαθέτει ένα συμβόλαιο νομικής προστασίας. Η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους τομείς της νομικής προστασίας. Ιδιαίτερα υψηλή ανάπτυξη, όμως, προσδοκώ ότι θα υπάρξει για τη νομική προστασία οικογένειας. Σε αυτήν την εξέλιξη, η DAS Hellas είναι έτοιμη να ανταποκριθεί. Ήδη έχουμε κάνει, και συνεχίζουμε, τις απαραίτητες αλλαγές. Γνωρίζουμε ότι με την ποιότητα και τις υπηρεσίες μας θα είμαστε μπροστά στις μελλοντικές εξελίξεις.

3. Πιστεύετε ότι η νομική προστασία πρέπει να πωλείται εξειδικευμένα ή όπως ήδη πωλείται, ως κομμάτι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων;

Κ. Ιωαννίδου: Η Νομική Προστασία αποτελεί κομμάτι ουσιαστικό των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και έτσι πρέπει να πωλείται. Εξασφαλίζει τον ασφαλιζόμενο την απαραίτητη προσωπική φροντίδα από δικηγόρους που διαθέτουν εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και περιφρουρούν τα έννομα συμφέροντά του. Προς αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων με την ίδια την ασφαλιστική εταιρία, η Interlife, παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους σε αυτήν της χρήσης έτερου δικηγόρου για την αποζημίωση εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

Γιώργος Τάσσης:
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο και δεν υπάρχει «πρέπει» και «δεν πρέπει». Υπάρχει το συμβόλαιο νομικής προστασίας, η σωστή κατάρτισή του, και σαφώς η υποστήριξή του από έμπειρους συνεργάτες και τεχνογνωσία. Αυτό είναι το μείζον. Τώρα όσον αφορά την εξειδίκευση, είναι γνωστή η σημασία της. Δίνει πάντα κάτι διαφορετικό, κάτι επιπλέον, που δεν μπορεί να δώσει μια πολυκλαδική ασφαλιστική εταιρεία, διότι για την εξειδικευμένη εταιρεία δεν μπορεί να προκύψει σύγκρουση συμφέροντος με τον ασφαλισμένο, λόγω μη παράλληλης άσκησης και άλλων κλάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα οδηγούνται στην εξειδίκευση. Αυτό κάτι σημαίνει. Και αυτό είναι γνωστό στους πολίτες και δυνητικούς αγοραστές συμβολαίων νομικής προστασίας.

Δημήτρης Τσεκούρας: Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η νομική προστασία προσφέρεται από 28 περίπου εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο είναι εξειδικευμένες και οι άλλες πολυκλαδικές, δηλαδή ο ίδιος ασφαλιστής ασκεί τη νομική προστασία συγχρόνως με κάποιον άλλον κλάδο ασφάλισης, όπως την αστική ευθύνη των αυτοκινήτων. Το ζήτημα αυτό δημιουργεί θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού πολλές φορές δημιουργούνται αντικρουόμενα συμφέροντα και καταστάσεις που δεν προάγουν τη διαφάνεια και την καθαρότητα διαχείρισης των διαφορετικών κλάδων ασφάλισης.
Επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί και για τον τρόπο διανομής των ασφαλιστηρίων του κλάδου από τον κοινό ασφαλιστή, αφού γίνεται με κάποιο αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς πολλές φορές ενημέρωση του καταναλωτή, ώστε να γνωρίζει τι αγοράζει ή με εκπτώσεις σε πακέτα που χάριν της χαμηλής τιμής απεμπολείται η ουσία. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως όταν πονάει η μέση σου ή το δόντι σου θα τρέξεις στον ορθοπεδικό ή στον οδοντίατρο και όχι στον γενικό παθολόγο. Γι’ αυτό πιστεύω απόλυτα στην εξειδίκευση του κλάδου της νομικής προστασίας, αφού αυτή δίνει την προστιθέμενη αξία στο προϊόν και σιγουρεύει τον ασφαλισμένο ότι πιάνουν τόπο τα λεφτά του.
Εμείς στην ARAG, με χαρά, διαπιστώνουμε ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιλέξει εμάς για να διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις νομικής προστασίας των ασφαλισμένων τους, αναγνωρίζοντας έτσι την εξειδίκευση και την ποιότητα των υπηρεσιών μας στον συγκεκριμένο τομέα.

4. Ο Έλληνας καταναλωτής είναι σήμερα ενημερωμένος σχετικά με την ασφάλιση νομικής προστασίας;

Δ. Τσεκούρας: Περιορισμένα, που σημαίνει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Εδώ πρέπει να τονισθεί ο ρόλος των διαμεσολαβούντων και των εταιρειών. Περισσότερη κινητικότητα, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και κυρίως τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης για τον καταναλωτή πρέπει να είναι το μέλημα του κάθε διαμεσολαβητή που θέλει να έχει τον ρόλο του συμπαραστάτη στους προβληματισμούς των πελατών του, αλλά και του συμβούλου στην εξεύρεση των λύσεων που απαιτούνται για τις ανάγκες του. Γιατί η νομική προστασία και λύνει προβλήματα και προσθέτει αξία.

Γ. Τάσσης: Νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια να μάθει περισσότερα και σε βάθος. Είναι η εποχή της ωριμότητας. Πέρασε μια μεγάλη περίοδος ανάπτυξης της οικονομίας μας, ήλθε η ύφεση, τα προβλήματά της και τώρα αναμένεται η ορθολογικότερη και σε άλλες βάσεις ανάπτυξη. Όλα αυτά επηρεάζουν και έχουν αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τώρα αρχίζουν να ρωτούν περισσότεροι για τη νομική προστασία και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν καλύτερα. Εμείς φυσικά, από την πλευρά μας, διαβλέποντας τα σημάδια αυτής της αλλαγής, έχουμε ετοιμάσει και υλοποιούμε το δικό μας πλάνο για την προβολή της DAS Hellas και τη μεγαλύτερη επικοινωνία της με το κοινό. 

Κ. Ιωαννίδου: Δυστυχώς η ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή είναι ελλιπής, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις συνεχείς ερωτήσεις που απευθύνονται σχετικά στο Νομικό Τμήμα της Interlife. Η εταιρία μας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο μέσω της Νομικής Υπηρεσίας που διαθέτει όσο και από το πλήρως ενημερωμένο πεδίο της ιστοσελίδας της για τα προγράμματα Νομικής Προστασίας.

Προγράμματα

ARAG

H ARAG, η απόλυτα εξειδικευμένη γερμανική εταιρεία νομικής προστασίας σάς βγάζει από τα δύσκολα, ασφαλίζοντας τις δαπάνες επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών.
Η ARAG προσφέρει νομική προστασία:
• Οχήματος και οδηγού
• Σκαφών
• Οικογένειας
• Καταναλωτή
• Μίσθωσης και εκμίσθωσης ακινήτου
• Επαγγελματιών και επιχειρήσεων
• Διαχειριστών πολυκατοικίας
• Ασφαλιστικού διαμεσολαβητή
• Γιατρών
• Αστυνομικών και λιμενικών υπαλλήλων
• Μεταφορέα και διαμεταφορέα

DAS

Απαραίτητη περισσότερο από ποτέ έχει γίνει η ασφάλιση νομικής προστασίας σήμερα.
Όλοι, ανεξάρτητα από τη ιδιότητά τους, ιδιώτες, οικογενειάρχες, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους ολοένα και περισσότερα προβλήματα για τα οποία η λύση τις περισσότερες φορές δίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η DAS Hellas διαθέτει προγράμματα νομικής προστασίας για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για ιδιώτες, οικογενειάρχες, ιδιοκτήτες οχημάτων, ιδιοκτήτες σκαφών, εκμισθωτές ακινήτων, εργαζομένους, διαχειριστές πολυκατοικιών, καθώς και ένα πλήθος εξειδικευμένων προγραμμάτων για μέλη ενώσεων, επαγγελματικών σωματείων, συλλόγων κ.λπ.
 Μέσα από εκεί παρέχει καλύψεις, όπως:

• Διεκδίκηση αξιώσεων αποζημίωσης
• Υπεράσπιση σε ποινικά δικαστήρια
• Διεκδικήσεις και αποκρούσεις από ενοχικές συμβάσεις (συναλλαγές)
• Εργασιακές και μισθωτικές διαφορές
• Διαφορές των ασφαλισμένων μας με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες (Ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, αυτοκινήτου, υγείας, περιουσίας κ.λπ.)

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις προσφέρει τη δυνατότητα για:
• Διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από κακοπληρωτές πελάτες τους (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτα τιμολόγια, ληγμένες συναλλαγματικές)
Σε κάθε περίπτωση, η DAS Hellas καταβάλλει για λογαριασμό των ασφαλισμένων της έξοδα όπως:

• Τις αμοιβές των δικηγόρων
• Τις αμοιβές των δικαστικών επιμελητών
• Τα δικαστικά έξοδα
• Τη δικαστική δαπάνη του αντιδίκου
• Τα έξοδα εκτελέσεως δικαστικών αποφάσεων

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τους απαλλάσσει από ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος, παρέχοντας ελευθερία και πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους.

Interlife

Nomos Auto
Νομική προστασία του κυρίου – κατόχου του οχήματος, του οδηγού και των επιβατών σε αυτό όπως:
• Διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τον υπαίτιο του ατυχήματος ή την ασφαλιστική του Εταιρία για υλικές ζημίες ή και σωματικές βλάβες,
• Υπεράσπισή του σε Ποινικά Δικαστήρια για εξ αμελείας παραβάσεις που αναφέρονται στην πρόκληση σωματικών βλαβών τρίτων,
• Υπεράσπιση του σε ποινικά δικαστήρια για απόκρουση κατηγοριών από τροχαίες παραβάσεις κ.α.

Nomos Family
Η Νομική προστασία Οικογένειας, καλύπτει τον ασφαλιζόμενο, τη σύζυγο και τα ανήλικα παιδιά, καθώς και τους ανιόντες συγγενείς εφόσον κατοικούν στο ίδιο σπίτι. Πρόκειται για την νομική προστασία ολόκληρης της οικογένειας και δημιουργήθηκε για να καλύπτει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων & την διεκδίκηση των συμφερόντων όλων των μελών της οικογένειας. 

Nomos Mare
Το πρόγραμμα νομικής προστασίας σκαφών αναψυχής, προσανατολιζόμενο στην άμεση και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του ασφαλιζομένου, δημιουργήθηκε για να καλύψει τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον επιβαίνοντα ενός σκάφους αναψυχής, με σκοπό να τον προστατεύει από διάφορες κατηγορίες, απαιτήσεις τρίτων, από διαφορές που μπορεί να έχει για την επισκευή του σκάφους, για παραβίαση διατάξεων που αφορούν την ναυσιπλοΐα, κ.α., προσφέροντάς του την καλύτερη και οικονομικότερη λύση. 

Nomos Business
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει πλήρη νομική προστασία σε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει στην καθημερινή του ζωή ως επαγγελματίας, προσφέροντας έναν καλό δικηγόρο στο πλευρό του και πληρώνοντας τα δικαστικά έξοδα, τις αποζημιώσεις των κλητευθέντων μαρτύρων, την επιδικασθείσα στον αντίδικο δικαστική δαπάνη, τα έξοδα προσφυγών ενώπιον των διοικητικών αρχών και άλλα πολλά τα οποία πρέπει να πληρωθούν προκειμένου να βρει κανείς το δίκαιο του.