Έκλεψαν, ηλεκτρονικά, 45 εκατ. δολ. από τράπεζες

Για συμμετοχή σε παγκόσμια οργάνωση που κατάφερε να αποσπάσει, ηλεκτρονικά, από ΑΤΜ 45 εκατ. δολ., κατηγορούνται οκτώ άτομα που διαμένουν στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, πρόκειται για παράνομη οργάνωση, που δρα παγκοσμίως και έχει αποσπάσει χρήματα από χιλιάδες τραπεζικά ιδρύματα, χακάροντας χρεωστικές κάρτες πολιτών.

Όπως υποστήριξε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα μέλη της οργάνωσης είχαν χακάρει δύο επεξεργαστές πιστωτικών καρτών και πραγματοποίησαν 40.500 αποσύρσεις σε 27 χώρες τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Η εισαγγελέας Loretta Lynch ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία στην τραπεζική ιστορία της Νέας Υόρκης, αποσύροντας από τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 2,8 εκατ. δολ. από χιλιάδες ATM. Επίσης, πρόσθεσε πως είναι πιθανό η έδρα της οργάνωσης να βρίσκεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές εξετάζουν και άλλες περιοχές, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει πως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι η σύγχρονη απειλή προς τα τραπεζικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που χρειάζεται ένας χάκερ, για να προκαλέσει ζημιά εκατομμυρίων, είναι να βρει μια μικρή «ευπάθεια» στα συστήματα λογισμικού των τραπεζών.