Χ.Α.: Αναζητώντας νέες ισορροπίες, θα αντέξουν οι 1.000 μονάδες;

Οι ισχυροί τριγμοί που δέχθηκαν οι αγορές στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της FED, Ben Bernanke, για το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επηρέασαν και την ελληνική αγορά, η οποία είχε ήδη αρχίσει να διορθώνει μετά τα υψηλά κέρδη των δύο πρώτων εβδομάδων του Μαΐου, με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράψει απώλειες 10,19% (-40% ο τραπεζικός δείκτης).

Η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου που συντελέστηκε μετά το Πάσχα, δεν μπορούσε παρά να έχει και την εύλογη διόρθωσή της μέσω των ρευστοποιήσεων από μέρους όσων θεωρούν ότι η συμμετοχή στη διαδικασία των ΑΜΚ των τραπεζών είναι εγχείρημα υψηλού κινδύνου.

Το μεγάλο reverse split που εξήγγειλε η ΕΤΕ αποτέλεσε απλώς τον καταλύτη για τη διενέργεια των αναπόφευκτων ρευστοποιήσεων από πλευράς των επενδυτών, μεγάλο μέρος των οποίων διακρίνεται για την υψηλή συναλλακτική ταχύτητά του.
Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η αγορά θα τεστάρει τις αντοχές της για το εάν θα μπορέσει να «σηκώσει» το βάρος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, καθώς το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί ανέρχεται στα 2,7 δισ.
Το ποσό είναι αστρονομικό για τα ελληνικά δεδομένα και, κυρίως, είναι πρωτόγνωρες οι διαδικασίες, αφού έχουν πολλά καινούργια στοιχεία.

Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι την ίδια χρονική στιγμή τρεις τράπεζες απευθύνονται στους επενδυτές και ζητούν χρήματα. Η πίεση αυτή το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθεί με ρευστοποιήσεις μετοχών, οι οποίες θα επηρεάσουν τόσο τις τιμές όσο και τους δείκτες, αν και μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι σύντομα θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές.
Οι πιο ψύχραιμοι, και ειδικότερα όσοι βλέπουν τα πράγματα από απόσταση, θεωρούν ότι η διορθωτική κίνηση της αγοράς θα φέρει επενδυτές. Την ίδια άποψη έχουν και ξένοι επενδυτές.

Τεχνικά, αφού η αγορά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την κομβική ζώνη αντίστασης των 1.165-1.180 μονάδων, «ενεργοποιήθηκε» το σενάριο διόρθωσης, αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα, ενώ το βραχυχρόνιο καθοδικό σήμα θα ακυρωθεί αν υπάρξει κλείσιμο υψηλότερα των 1.060 μονάδων. Αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.060, 1.080, 1.096 και υψηλότερα, στις 1.110 μονάδες, ενώ στηρίξεις υπάρχουν στις 1.034, 1.025, 1.000 και χαμηλότερα, στις 982 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμα, η πλησιέστερη ζώνη τιμών εντοπίζεται στις 1.043-1.025 μονάδες. Πρόκειται για μια ζώνη τιμών που είναι ικανή να δώσει ανοδική αντίδραση, αλλά σε ορίζοντα δέκα συνεδριάσεων – και με τις τρέχουσες ενδείξεις – είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθεί απαραβίαστη, αναφέρει η Εμπορική.

Ισχυρό «ανάχωμα» είναι πλέον οι 1.000 μονάδες με βάση τον Γενικό Δείκτη, εκτιμά η πλειοψηφία των αναλυτών, καθώς και ότι η αγορά θα βρει σταδιακά την ισορροπία της μετά το «ράλι» ανόδου των μετοχών των τραπεζών.