Μειωμένη κατά 13,2% η ασφαλιστική παραγωγή στο α’ τρίμηνο του 2013

Μειωμένη κατά 13,2% είναι η ασφαλιστική παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ . Αρκετά έχουν υποχωρήσει οι ασφαλίσεις ζωής, που σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν μειωθεί κατά 23,6%.

Ειδικότερα στις ασφαλίσεις ζωής ο κλάδος ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 60,6%  και ο κλάδος ζωής κατά 7,5%. Στις ασφαλίσεις ζωής μεγάλη πτώση καταγράφεται στα χερσαία οχήματα (-115), στα μεταφερόμενα εμπορεύματα (-10,6%) και στην αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων (-8,8%).

Αντίθετη εικόνα συναντούμε στις λοιπές ζημίες αγαθών, που έχουν αυξηθεί κατά 20,3%, στην ασφάλιση για πυρκαγιά και στοιχεία της φύσης που ανέρχεται στο +5,1% και τη Γενική Αστική Ευθύνη που διαμορφώθηκε στο +1,2%. Γενικά οι ασφαλίσεις κατά ζημιών εμφανίζουν πτώση κατά 5,4%.

Ασφαλίσεις κατά Ζημιών

Ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά Ζημιών με παραγωγή πάνω από 290 εκατ. ευρώ και 47,6% επί του συνόλου.

Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως με 108 εκατ. ευρώ και 17,7% επί του συνόλου των κλάδων κατά Ζημιών.

Άλλοι σπουδαίοι κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων οχημάτων με 65 εκατ. ευρώ (10,6% του συνόλου), οι λοιπές ζημιές αγαθών με 46 εκατ. ευρώ (7,6% του συνόλου) και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 23 εκατ. ευρώ (3,8% του συνόλου).

Όταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 356 εκατ. ευρώ και ποσοστό 58,2% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

Η μείωσή τους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι 9,2%.

Οι κλάδοι πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών) συγκεντρώνουν παραγωγή περίπου 165 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 27,1% του συνόλου. Η αύξησή τους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι 9,5%.

Ασφαλίσεις Ζωής

Η παραγωγή του κλάδου ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, 285 εκατ. ευρώ ή 69,7% του συνόλου, να συγκεντρώνεται στον κλάδο Ζωής.

Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν περίπου τα 55 εκατ. ευρώ και μερίδιο επί του συνόλου 13,4% ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων
συγκέντρωσε 34 εκατ. ευρώ ή 8,4% της παραγωγής. Συνολικά, διαπιστώνεται ότι μειώθηκε η παραγωγή των πρωτασφαλίσεων Ζωής κατά 23,6%.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι ασφαλίσεων Ζωής κινήθηκαν πτωτικά εκτός του κλάδου Υγείας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 18% και του κλάδου Κεφαλαιοποίησης.

Επιστροφές ασφαλίστρων και ακυρώσεις συμβολαίων

Η ΕΑΕΕ συνεχίζει την έρευνα σχετικά με τα μεγέθη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων. Παρακάτω καταγράφονται οι επιστροφές ασφαλίστρων, όπως προκύπτουν από το άθροισμα των ποσών που επιστράφηκαν στους ασφαλισμένους λόγω ακυρώσεων συμβολαίων/καλύψεων για το μη δεδουλευμένο τμήμα του συμβολαίου, όχι όμως τα ποσά που αφορούσαν πληρωμές λόγω λήξης συμβολαίων ή εξαγοράς ή επέλευσης της ασφαλιστικής περίπτωσης.