Αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch

Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών σε “B-“, από “CCC” προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Fitch.
Μόλις η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολοκληρωθεί, και δεδομένων των πρόσφατων συγχωνεύσεων που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα, οι pro forma δείκτες της ΕΒΑ για την κεφαλαιακή τους επάρκεια θα έχουν ως εξής: – πάνω από 8% για την ΕΤΕ, στο 10,9% για τη Eurobank, στο 13.9% για την Alpha Bank, στο 14,3% για την Πειραιώς.

 Για την Πειραιώς, ο οίκος αναφέρει ότι είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα βάσει assets και η μεγαλύτερη βάσει μεριδίου αγοράς. Όσο για την ΕΤΕ, είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει μεριδίου αγοράς (δάνεια και καταθέσεις). Μετά την αναστολή της συγχώνευσης ΕΤΕ – Eurobank, η Eurobank έχει χάσει έδαφος και αποτελεί πλέον την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας με μερίδιο αγοράς 12% στις καταθέσεις, 16% στα δάνεια.

Η Fitch προειδοποιεί ότι η Eurobank δεν θα κατορθώσει να δημιουργήσει αξία, αν παραμείνει ανεξάρτητη, δεδομένου του μικρού σχετικά μεγέθους και δικτύου της.

Ταυτόχρονα, ο οίκος προβλέπει διατήρηση των πιέσεων στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, αλλά και στη χρηματοδότησή τους. Αν οι πιέσεις αυτές δεν αναχαιτιστούν, θα αναδυθούν νέες ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.