Η «επίθεση» των hedge funds στο Χ.Α.

 
Η Ελλάδα ανακτά τη χαμένη της αξιοπιστία. Αξιωματούχοι, οικονομολόγοι, ξένα ΜΜΕ και διεθνείς οίκοι μιλούν με θετικά σχόλια για την Ελλάδα, προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και επισημαίνουν πως το country risk της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά.

Μετά τις θετικές εκθέσεις από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley ήρθε και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch για να επιβεβαιώσει πως οι ξένοι θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch μετά την S&P (Δεκέμβριος 2012) είναι ο μεγάλος καταλύτης της ανόδου στο Χ.Α., ωστόσο η προετοιμασία είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και μέρες. Καταγράφηκε στη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads, στη φρενήρη άνοδο των τραπεζικών μετοχών που υπερδιπλασίασαν τις αποτιμήσεις τους σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στη θετική ροή ξένων κεφαλαίων προς τις ελληνικές μετοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου τετραμήνου (περίπου 287 εκατ. ευρώ σε καθαρές εισροές στον FTSE Large cap), στην επιτυχημένη «έξοδο» στις αγορές μεγάλων εταιρειών, όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛ.ΠΕ. και η Frigoglass, ενώ ενδυναμώθηκε και από τα διαδοχικά ρεκόρ των διεθνών χρηματιστηρίων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπήκε σε τροχιά βίαιης ανόδου, χάρη στην παρουσία των ξένων και, ειδικότερα, για τη συμμετοχή τους στις μετοχές των τραπεζών.

Η αποφασιστική διάσπαση των 1.050 μονάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο τεχνικά φέρνει τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τις 1.100 με 1.120 μονάδες. Αν τα επίπεδα αυτά διασπαστούν, όπως και οι 1.080 μονάδες – ο επόμενος στόχος – επόμενο ισχυρό σημείο αντίστασης θα είναι οι 1.250 μονάδες. Με βάση τη δυναμική της αγοράς, οι 1.250 μονάδες σε επίπεδο δείκτη δεν είναι πλέον εξωπραγματικός στόχος.

Οι επενδυτές, όπως και οι χρηματιστές, δυσκολεύονται να κατανοήσουν το «ράλι» της ανόδου σε όλη τη διάστασή του. Είναι προφανές ότι στο «παιχνίδι» έχουν προσχωρήσει κερδοσκοπικά fund που «μυρίστηκαν» κέρδη.

Η συμμετοχή μεγάλου αριθμού hedge funds, φορέων με υψηλή εμπειρία στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, στη διαδικασία των τραπεζικών ΑΜΚ (αναγγελλόμενη και από τις στήλες των F.T.), συνιστά σαφή ένδειξη των υψηλών κινδύνων που συνεπάγεται η δραστηριοποίηση στο Χ.Α. σε αυτήν τη φάση.

Καθαροί αγοραστές κατά 147,47 εκατ. ευρώ (εισροές – εκροές) ήταν οι ξένοι επενδυτές στο Χ.Α. τον Απρίλιο. Από τα κεφάλαια αυτά, τα 139,49 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι hedge funds.

Όμως η παρουσία των hedge funds στο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες είναι επίφοβη.
Δημιουργούν κλίμα υψηλών προσδοκιών, οι τιμές ενισχύονται πολύ γρήγορα και, όταν φθάσουν στους επιθυμητούς στόχους, ρευστοποιούν και βίαια.