Στο ΣτΕ θα κριθεί το «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων του ΕΚ

 Στην κόψη του ξυραφιού «βαδίζει» το Επικουρικό Κεφάλαιο προκειμένου να επιτύχει την εφαρμογή των πρόσφατων διατάξεων σχετικά με τα όρια στις αποζημιώσεις τις οποίες καταβάλλει σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, οι περίπου μισές πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν ήδη εκδοθεί από την ψήφιση του νόμου μέχρι και σήμερα δέχθηκαν ως συνταγματικό το νέο πλαίσιο και εφάρμοσαν το πλαφόν στις αποζημιώσεις, κατά τις υπόλοιπες ωστόσο αποφάσεις το «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων κρίθηκε αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου τα ποσά που εκδικάσθηκαν υπολογίσθηκαν βάσει του προηγούμενου καθεστώτος.

Πλέον, η σκυτάλη περνά στα Εφετεία που καλούνται με τη σειρά τους να κρίνουν το νέο πλαίσιο, ενώ σε κάθε περίπτωση η πρώτη υπόθεση που θα τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα είναι αυτή η οποία θα αποτελέσει δεδικασμένο για το ζήτημα των αποζημιώσεων του Επικουρικού και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την τύχη του νέου θεσμικού πλαισίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη από τα Πρωτοδικεία της χώρας έχουν εκδοθεί δεκάδες αποφάσεις οι οποίες έκριναν τη συνταγματικότητα του νέου πλαισίου, ενώ, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες –πάνω από χρόνος- πριν εκδοθεί η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι, ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα σχετικά με τις αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια για την καθιέρωση ή μη πλαφόν στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου, αφορά ειδικότερα στο όριο που τέθηκε για την ψυχική οδύνη.
Πάντως, ο επικουρικός φορέας των ασφαλιστικών εταιρειών έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο νέο πλαίσιο, εκτιμώντας ότι η πιστή και ορθή εφαρμογή του, πέραν του ότι είναι δίκαιη για τους ασφαλισμένους, αλλά και σύμφωνη με το σύνταγμα, θα περιορίσει κατά περίπου 30 – 40% τις συνολικές του υποχρεώσεις και θα συμβάλει τα μέγιστα για την οικονομική του εξυγίανση.