Νομικοί διαμεσολαβητές στην υπηρεσία των ασφαλιστικών

Ένας νέος θεσμός προστέθηκε στα «εργαλεία» που βοηθούν τις ασφαλιστικές εταιρείες να βρίσκουν λύση στις υποθέσεις τους αποφεύγοντας τα δικαστήρια. 

Πρόκειται για την ενεργοποίηση της Διαμεσολάβησης που αποτελεί μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική εξωδικαστική διαδικασία που αποβαίνει σε όφελος όλων. Η διαμεσολάβηση πλεονεκτεί από την προσφυγή στα δικαστήρια καθώς το κόστος της είναι χαμηλότερο ενώ και η επίλυση της διαφοράς γίνεται πολύ γρηγορότερα.  

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει πλήρως ενεργοποιηθεί, και υπάρχει λίστα με τα ονόματα πιστοποιημένων διαμεσολαβητών στο site του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε οι πολίτες να μπορούν να προσφεύγουν στο θεσμό της διαμεσολάβηση για την άμεση επίλυση των ιδιωτικών διαφορών τους. Είναι σημαντικό ότι είναι υψηλά τα ποσοστά υλοποίησης των αποφάσεων αυτών, οι οποίες αποτελούν «εκτελεστό τίτλο». 

Πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ξεκινήσει να λειτουργεί  και ο θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης, στον οποίο τα μέρη μπορούν να προσφεύγουν σε δικαστή- μεσολαβητή, για την επίλυση της διαφοράς τους. Η δικαστική μεσολάβηση εφαρμόστηκε στα Πρωτοδικεία και πλέον επεκτάθηκε και στα Εφετεία. 

Γίνεται σαφές ότι οι μηχανισμοί εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών αναπτύσσονται και στην Ελλάδα γεγονός που οι εταιρείες αλλά και τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να αξιοποιήσουν γλυτώνοντας σε χρόνο και χρήμα από την προσπάθειά τους να επιλύσουν διαφορές.