10 εκατ. ευρώ έσοδα από τις ασφαλίσεις των ημερόπλοιων

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα ο κλάδος ασφάλισης των ημερόπλοιων, καθώς και των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε πορθμεία, αλλά και τακτικά ατμοπλοϊκά δρομολόγια.
 
Η προθεσμία που είχε ορίσει το υπουργείο Ναυτιλίας για τα δύο τελευταία πορθμεία της χώρας (αυτά της Σαλαμίνας) σχετικά με την ασφάλιση των πλοίων για τον κίνδυνο της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, εκπνέει στις 13 του μηνός. Πρόκειται για μια αγορά της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί ένα μικρό μεν, αλλά σημαντικό -δεδομένων των συνθηκών- έσοδο για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Από την πλευρά τους πάντως οι ασφαλιστές χαρακτηρίζουν χαμηλά τα όρια κάλυψης που προβλέπει ο νόμος (αποζημιώσεις 50.000 ευρώ κατ΄ άτομο σε περίπτωση απώλειας ζωής και 500.000 ευρώ σε περίπτωση απώλειας ζωής περισσότερων του ενός ατόμων) και εκτιμούν ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν ώστε οι πλοιοκτήτες να είναι επαρκώς ασφαλισμένοι.
 
Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι και οι πλοιοκτήτες αντιδρούν, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ασφάλισή τους. Ωστόσο, δέχθηκαν το νέο καθεστώς δεδομένου ότι υπαγορεύεται από κοινοτικές οδηγίες.
 
Μοναδική περίπτωση κάθετης αντίδρασης ήταν αυτή των πλοιοκτητών που εκτελούν δρομολόγια στα πορθμεία της Σαλαμίνας, αφού δεν είχαν μέχρι και προ ημερών προσκομίσει στο υπουργείο τις βεβαιώσεις ασφάλισης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διακοπής των δρομολογίων τους.
 
Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική ασφάλιση των μικρών πλοίων καθιερώθηκε το υπ΄ αρίθμ. 6/2012 προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Ναυτιλίας, σε εφαρμογή της οδηγίας 2009/20 της Ε.Ε., ενώ υπολογίζεται ότι αφορά περί τα 500 μικρά πλοία με ολική χωρητικότητα από 100 έως και 300 κοχ.