Αυτοματοποίηση της είσπραξης ασφαλίστρων προωθεί το υπ. Οικονομικών

Νομοθετική παρέμβαση που θα απαγορεύει την ύπαρξη ανείσπρακτων ασφαλίστρων, αλλά και την αυτόματη ανανέωση ασφαλιστηρίων συμβολαίων κλάδου Αυτοκινήτων, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει -έως και μηδενίσει- τη γκρίζα ζώνη των ασφαλίστρων που παραμένουν ανείσπρακτα στα δίκτυα πωλήσεων.

Όπως αναφέρουν πηγές του iw, το υπουργείο σχεδιάζει την κατάθεση τροπολογιών που θα προβλέπουν τα εξής: 

-       Κάθε ασφαλιστήριο που θα παραμένει ανείσπρακτο μετά τη λήξη του δεν θα ανανεώνεται.

-       Αν μια εταιρεία δώσει πίστωση για τη διατήρηση σε ισχύ ενός συμβολαίου που έχει λήξει, τότε το συμβόλαιο αυτό δεν θα μπορεί να ακυρωθεί και η ασφαλιστική θα αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο.
-       Καταργείται η αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

-       Οι εταιρείες θα υποχρεούνται ένα μήνα πριν τη λήξη του συμβολαίου να αποστέλλουν επιστολή στον ασφαλισμένο, με την οποία θα τον ενημερώνουν ότι το συμβόλαιό του λήγει, ώστε να αποφασίσει εμπρόθεσμα αν θα το ανανεώσει ή αν θα αλλάξει εταιρεία.

-       Αν ο ασφαλισμένος δεν καταβάλλει το ασφάλιστρο μέσα στις επόμενες -από τη λήξη του συμβολαίου- 16 ημέρες (όπως προβλέπει σχετική οδηγία) τότε το συμβόλαιο θα λογίζεται άκυρο.

-      Αν ο ασφαλισμένος καλύψει το ασφάλιστρο στο προβλεπόμενο από την οδηγία διάστημα, τότε με την απόδειξη πληρωμής και μέχρι την παραλαβή του σχετικού σήματος, θα είναι καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου από την τροχαία.

-       Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να εισπράττουν τα ασφάλιστρα απ΄ ευθείας από τον ασφαλισμένο μέσω πιστωτικής κάρτας, με αντικαταβολή, με κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό της εταιρείας ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιλέξει η ίδια η εταιρεία.

-       Για τη μη ανανέωση κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά και το κέντρο πληροφοριών, ώστε να είναι σε γνώση της αγοράς ποια είναι να ασφαλισμένα οχήματα, με ποια σήματα, σε ποιες εταιρείες και για ποιο χρονικό διάστημα.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες τροπολογίες επρόκειτο να περάσουν στο νομοσχέδιο «σκούπα» της κυβέρνησης με τις μνημονιακές εκκρεμότητες της χώρας που ψηφίσθηκε λίγο πριν το Πάσχα από τη βουλή, ωστόσο δεν εντάχθηκαν σε αυτό καθ΄ ότι κρίθηκε ότι δεν αποτελούσαν προαπαιτούμενα της τρόικας για την καταβολή των δύο δόσεων ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

 Σε κάθε περίπτωση όμως, μόλις ολοκληρωθεί η νομική τους επεξεργασία, οι τροπολογίες θα ενταχθούν σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η εφαρμογή τους, δε, πρόκειται να πιέσει επί πολλούς μήνες τα δίκτυα πωλήσεων, αφού θα ξεμείνουν από ρευστότητα έχοντας στο μεταξύ την υποχρέωση να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους έναντι ασφαλιστικών εταιρειών, δίχως στο μεταξύ να εισπράττουν νέα ασφάλιστρα.