Με FUNDS και ιδιώτες διασώζονται οι συντάξεις

Η ώρα έχει πλησιάσει και είναι πλέον φανερό ότι η ελληνική ιδιωτική ασφάλιση δε μπορεί να μείνει και άλλο εκτός του μεγάλου τομέα που αφορά τις συντάξεις. Εκατομμύρια, άνθρωποι που σήμερα εργάζονται σε όλο τον κόσμο έχουν έτοιμες λύσεις, έχουν τον δημόσιο τομέα στο βαθμό που αντέχει, έχουν τον ιδιωτικό στο βαθμό που τον πληρώνουν οι ίδιοι ή οι εργοδότες, τέλος πάντων, έχουν επιλογές και βεβαιότητα.

Εδώ για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αποκλίνουν των ευρωπαϊκών δεδομένων. Σημασία δεν έχει πλέον ποιος φταίει αλλά το πώς οι εργαζόμενοι θα φύγουν από την ανασφάλεια ή καλύτερα την αμφιβολία που έχουν περιπέσει για το αν θα αντέξει το κρατικό σύστημα να τους δώσει σύνταξη. Θα πάρουν σύνταξη; Το ερώτημα δεν είναι μεταφυσικό αλλά αντίθετα είναι πολύ πραγματικό καθώς η οικονομική συγκυρία της χώρας αποτέλεσε αφορμή για να αποκαλυφθούν κάποια πράγματα γρηγορότερα όπως για παράδειγμα ότι τα Ταμεία ασθμαίνουν.

Δεν αποκλείεται λοιπόν τίποτε, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα των συντάξεων ώστε να μην υπάρχει ανασφάλεια. Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα κατά τα πρότυπα του εξωτερικού είναι μονόδρομος. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν FUNDS ένα ή περισσότερα. Επιβάλλεται ο εργαζόμενος να γνωρίζει ότι υπάρχει τάξη και ισορροπία, να γνωρίζει ότι δουλεύει και καταβάλλονται εισφορές για να πάρει σύνταξη. Επιβάλλεται τα χρήματά του να τοποθετούνται σε εύρωστα, υγιή, ασφαλή Ταμεία-Οργανισμούς που γνωρίζουν να αξιοποιούν τις εισφορές, να επενδύουν να φέρνουν αποτελέσματα. Όλα αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό και είναι απλά. Εδώ όμως ακόμα τα αντιμετωπίζουμε ως παράδοξα και είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί να μην ισχύσουν οι παράλληλες διαδρομές ασχέτως με το αν το κράτος τα καταφέρει και ανατάξει όλα τα προβλήματα των Ταμείων.

Αυτό φαίνεται ότι είπε και η Τρόικα όπου σύστησε στους αρμοδίους να το δούν και να φέρουν αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα και όλα τελειώνουν με την μεγάλη ευθύνη του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού τομέα να δείξει ότι μπορεί. Οι μελέτες έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και η συμμετοχή των ασφαλιστικών στους γνωστούς πυλώνες (2 και 3) γίνεται πραγματικότητα. Τώρα μαζί με τις μελέτες θα αποκαλυφθεί και η αντοχή του ιδιωτικού συστήματος. Και για την επιτυχία του εγχειρήματος: η τράπεζα της Ελλάδος έχει μέρος ευθύνης, οι ασφαλιστικές έχουν υποχρέωση, και το κράτος οφείλει να λειτουργήσει ορθά. Όλοι αποκτούν τον ρόλο τους σε μια σοβαρή υπόθεση.