Ασφαλιστικά έσοδα 4,5 εκατ. ευρώ σε αλιευτικό, φυτικό και ζωικό τομέα

Την υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιήσει την προαιρετική επιδοτούμενη ασφάλιση την οποία προβλέπει ο νόμος 3877 (Σεπτέμβριος 2010) αναμένουν ακόμα η ασφαλιστική αγορά, αλλά και οι παραγωγοί. Η προαιρετική επιδοτούμενη ασφάλιση θα δώσει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να διευρύνουν τις εργασίες τους στις αγροτικές ασφαλίσεις και στους καλλιεργητές, να μπορέσουν να προστατεύσουν την περιουσία τους και να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση ζημίας.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Μιχάλης Μαστροπέρρος, διευθυντής του κλάδου αγροτικών ασφαλίσεων στην Αγροτική Ασφαλιστική, «ο ΕΛΓΑ, με βάση τον νόμο 3877/2010, αποζημιώνει κάθε αγρότη μέχρι του ποσού των 70.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην ασφαλίζονται (ή να ασφαλίζονται μερικώς) στον ΕΛΓΑ καλλιέργειες με μεγάλη αξία. Ταυτόχρονα, επειδή ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί η προαιρετική επιδοτούμενη ασφάλιση, οι αγρότες δεν μπορούν να προσανατολιστούν στην ιδιωτική ασφάλιση λόγω του ύψους των ασφαλίστρων».

Ωστόσο, η ιδιωτική αγορά, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στον αγροτικό τομέα, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης, προχωρά σε ενέργειες που συμβάλλουν στην εξέλιξη του γεωργικού κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ειδικό πρόγραμμα ασφάλισης για δάνεια καλλιεργητών το οποίο θα χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαστροπέρρος για την ΑΤΕ Ασφαλιστική: «τα ασφάλιστρα στον αλιευτικό τομέα το 2012 ανήλθαν περίπου σε 3,5 εκατ. ευρώ, στον φυτικό τομέα σε 150.000 ευρώ και στον ζωικό στις 150.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2013, τα ασφάλιστρα στον φυτικό και τον ζωικό τομέα αναμένεται, συνολικά, να φτάσουν στο 1 εκατ. ευρώ και αυτή η πιθανότητα αύξησης οφείλεται στον σχεδιασμό ειδικού προγράμματος ασφάλισης καλλιεργητικών δανείων που θα χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Τα έσοδα στον αλιευτικό τομέα θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα».

Τι περιλαμβάνει η προαιρετική επιδοτούμενη ασφάλιση

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 3877 ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 και προβλέπει την προαιρετική επιδοτούμενη ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας. Έτσι, επαγγελματίες που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή μπορούν να ασφαλιστούν για κινδύνους ή μέρος αυτών που δεν καλύπτονται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.ΓΑ. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται ενίσχυση, ως επιδότηση ασφαλίστρου, για την ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών έναντι οικονομικών απωλειών που προκαλούνται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και ασθένειες ζώων ή φυτών ή εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών. Ωστόσο, δυόμισι χρόνια μετά, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιήσει την επιδότηση.

Η επιδότηση του ασφαλίστρου χορηγείται για ασφαλίσεις που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων που καταρτίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνάπτονται αφενός μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων, στα οποία ανήκει η κυριότητα και η εκμετάλλευση ή η εκμετάλλευση γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών ή άλλων συναφών εκμεταλλεύσεων και αφετέρου μεταξύ ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών ή ενώσεων αυτών, που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών ασφαλίσεων. Δικαιούχοι είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι ενώσεις προσώπων που συνάπτουν την ασφάλιση με τον ΕΛ.ΓΑ., τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αλληλασφαλιστικούς συνεταιρισμούς ή τις ενώσεις τους.

Οι επιδοτήσεις που προβλέπονται διαφοροποιούνται ανάλογα με τον ασφαλιζόμενο κίνδυνο, τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η εκμετάλλευση, το ύψος του εισοδήματος, του ασφαλιζόμενου προσώπου, το είδος της καλλιέργειας ή της εκτροφής και τον χαρακτηρισμό του ως αγρότη ή κατόχου γεωργικής εκμετάλλευσης. Η επιδότηση μπορεί επίσης να διαφοροποιείται μεταξύ φυσικών και νομικών ασφαλιζόμενων προσώπων.

Τα μεγέθη της γεωργικής ασφάλισης παγκοσμίως
Τις προοπτικές της ασφάλισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων αποκαλύπτουν και οι διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγή στην ασφάλιση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα σε μία εξαετία τριπλασιάστηκε.

Συγκεκριμένα από 8 δισ. δολ. το 2005, το 2011 η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο έφτασε τα 23,5 δισ. δολ., εμφανίζοντας μέσα στην εξαετή αυτή περίοδο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20%, σχεδόν διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης της γεωργικής προστιθέμενης αξίας σε όλο τον κόσμο, η οποία, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται πάνω από το 11% την ίδια χρονική περίοδο.
Ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, η παραγωγή στη γεωργική ασφάλιση υπερτετραπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου και το 2011 άγγιξε τα 5,2 δισ. ευρώ. Το μερίδιο των αναδυόμενων αγορών στην ασφαλιστική παραγωγή αυξήθηκε από 13,4% το 2005 σε 22% το 2011. Αγορές – «κλειδιά» γι’ αυτή την ανάπτυξη ήταν αυτές της Κίνας και της Ινδίας, που αντιπροσωπεύουν το 62% των γεωργικών ασφαλίστρων από τις αναδυόμενες αγορές το 2011.

(ΠΙΝΑΚΑΚΙ)

Οι καλύψεις του αγροτικού τομέα

Η ασφάλιση του αγροτικού τομέα περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα καλύψεων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όχι μόνο μιας μικρής παραδοσιακής μονάδας, αλλά και μιας αυτοματοποιημένης μεγάλης αγροτικής επιχείρησης. Συνήθως, οι καλύψεις αφορούν σε:

•    Ασφάλιση φυτικού κεφαλαίου από χαλάζι ή φωτιά
•    Ασφάλιση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, που καλύπτουν για θάνατο, κλοπή, ασθένεια ή διαφυγή, τον ιχθυοπληθυσμό. Επίσης υπάρχουν καλύψεις για τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι μονάδες στη στεριά ή ακόμα και για τις πλωτές εγκαταστάσεις.
•    Ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου, όπου καλύπτονται τα πτηνά και τα ζώα σε περίπτωση θανάτου λόγω ασθένειας ή ατυχήματος
•    Ασφάλιση θερμοκηπίων έναντι κινδύνων από φυσικά φαινόμενα

Πέρα από την παραγωγή στην ασφαλιστική αγορά, υπάρχουν προγράμματα που καλύπτουν τα μηχανήματα των αγροτών, τα αλιευτικά σκάφη και τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Μιχάλης Μαστροπέρρος, διευθυντής του κλάδου αγροτικών ασφαλίσεων στην ΑΤΕ Ασφαλιστική

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική διαθέτει εξειδικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα, που στοχεύουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε κάθε στάδιο της αγροτικής δραστηριότητας.

Αυτό επιτυγχάνεται αφού διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, είτε αυτοτελώς είτε συμπληρωματικά, σε αντίστοιχα κρατικά ασφαλιστικά προγράμματα που διατίθενται μέσω των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α).

Παράλληλα, παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας και προσαρμόζει τα ασφαλιστικά της προϊόντα ώστε αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα.

Τα προγράμματα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής απευθύνονται στους γεωργούς και τους κατόχους θερμοκηπίων, καλύπτοντας ζημιές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα, στους κτηνοτρόφους για ζημιές που προκαλούνται λόγω θανάτου του ζωικού τους κεφαλαίου από οποιαδήποτε αιτία, και στους ιχθυοκαλλιεργητές για ζημιές λόγω θανάτου ή διαφυγής των ψαριών τους.
Επιπλέον, άλλα προγράμματα ολοκληρώνουν την ασφαλιστική θωράκιση της αγροτικής δραστηριότητας, όπως τα προγράμματα για την ασφάλιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αποθήκευσης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, αλλά και τα προγράμματα ζωής και υγείας των αγροτών μας.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση της αγροτικής παραγωγής, ενώ εισαγόμενα προϊόντα αντικαθιστούν τα εγχώρια. Αυτή η μεταβολή οφείλεται, μερικώς, και στην έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης της αγροτικής δραστηριότητας. Όλοι όμως αναγνωρίζουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, θα βασιστεί σε πόρους που θα προέλθουν από τον αγροτικό τομέα.

Αυτή τη διαπίστωση έχουν κάνει τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, και προωθούν την ενίσχυση της συμβολαιακής καλλιέργειας και της εκτροφής ζώων. Η συμβολαιακή παραγωγή διασφαλίζει με σαφείς κανόνες και την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων και την απρόσκοπτη λειτουργία της μεταποίησης σε ικανοποιητικές και εγγυημένες τιμές.

Σε αυτήν τη διαδικασία η ΑΤΕ Ασφαλιστική, από την πρώτη στιγμή, έχει δηλώσει την παρουσία της, προσφέροντας σύγχρονα ασφαλιστικά προϊόντα, προσαρμοσμένα σε αυτήν τη νέα μορφή συνεργασίας παραγωγής και μεταποίησης.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε αυτές τις εξειδικευμένες ασφαλίσεις είναι σημαντικά και οφείλονται αφενός στο μέγεθος των κινδύνων που αναλαμβάνονται, λόγω της έντασης και της έκτασης των καιρικών φαινομένων που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται, και αφετέρου στη μικρή, έως ανύπαρκτη, διασπορά των αναλαμβανόμενων κινδύνων. Επίσης, η έλλειψη επιδότησης του ασφαλίστρου, καθώς και η χαμηλή διασπορά του κινδύνου, καθιστούν το κόστος της ασφάλισης απαγορευτικό.

Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να περιοριστούν, αν το κόστος ασφάλισης γίνει προσιτό στους αγρότες, ώστε η ασφάλιση να καταστεί το ίδιο σημαντική και αναγκαία όσο και τα άλλα απαραίτητα έξοδά τους. Τότε θα επιτευχθεί η απαραίτητη διασπορά των κινδύνων και, κατά συνέπεια, η μείωση του ασφαλίστρου. Προϋπόθεση, όμως, για τη διαδικασία αυτή είναι η επιδότηση του ασφαλίστρου μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.