Γ. Κούμπας: Η «χημεία» της ασφαλιστικής συμβουλής

Καινοτόμος και αποφασιστικός, ο κ Γιώργος Κούμπας, με δεκαετίες παρουσίας στην ασφαλιστική αγορά, διακρίθηκε στον κλάδο του και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό αφού τόλμησε, πρώτος, και εισήγαγε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1996 τη μεσιτική ασφαλιστική του εταιρεία «Κούμπας Ασφαλιστικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.» και εν συνεχεία την «Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων Α.Ε.».

Έτοιμος για ένα νέο επαγγελματικό άλμα, σήμερα, ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει την ανοδική επιχειρηματική του πορεία, θα αναπτύξει την ασφάλιση και κυρίως θα προάγει το επάγγελμα του ανεξάρτητου ασφαλιστικού συμβούλου, παρέχοντας νέα ασφαλιστικά προϊόντα και συμβουλές μέσω νέων συνεργασιών.

Ο κ. Κούμπας γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του μετακινήθηκε σε Μυτιλήνη και Ρόδο και επέστρεψε πάλι στην Αθήνα, ακολουθώντας την επαγγελματική πορεία του πατέρα του που ήταν στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των βιομηχανικών χορηγήσεων. Αυτή ήταν και η επαφή που είχε με τον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ ο ίδιος δεν είχε φανταστεί τη μετέπειτα ενασχόλησή του και την επιτυχή εξέλιξή του στο επιχειρείν.

Από τα μαθητικά του χρόνια αγαπούσε το μάθημα της χημείας και ήθελε να κάνει κάτι σχετικό. Όπως και έγινε, καθώς εισήχθη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τέλειωσε το τμήμα Χημικών Μηχανικών. Τότε ήταν που έγινε και η αρχή με τις ασφάλειες, καθώς εργάστηκε σε ασφαλιστική εταιρεία της εποχής «Ασφάλειες Πλυτά», γνωρίζοντας τον θεσμό και τις διαδικασίες πώλησης. Σύντομα συνεργάστηκε και με την ασφαλιστική εταιρεία «ΑΣΤΗΡ», θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας για να καλύπτει όλες τις ασφαλιστικές ανάγκες των πελατών του. Ωστόσο, ο Γιώργος ήθελε να γίνει επιχειρηματίας. Του άρεσε το ρίσκο και η διαδικασία της δημιουργίας. Γι’ αυτό και δεν μπορούσε να συνεχίσει την ασφαλιστική δουλειά στα στενά περιθώρια εκπροσώπησης μιας εταιρείας.

Το 1973 δημιούργησε τις «Ασφάλειες Γ. Κούμπας Ε.Π.Ε.» και λίγα χρόνια αργότερα την «Κούμπας & Σία Εκπρόσωποι Ασφαλιστικών Εταιρειών Α.Ε.». Η πορεία του στην ασφαλιστική αγορά όχι μόνο συνεχίστηκε, αλλά παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και στα «κοινά», καθώς η εταιρεία του αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στον οποίο ο Γιώργος Κούμπας είναι Αντιπρόεδρος, συμβάλλοντας ενεργά με τη συμμετοχή του μέχρι σήμερα, στην καθιέρωση του ρόλου του ανεξάρτητου διαμεσολαβητή – μεσίτη ασφαλίσεων.

Το ενδιαφέρον του για «αναζήτηση» και «διάκριση» είναι εμφανές. Έφερε στην αγορά νέα ασφαλιστικά προϊόντα, μπήκε στις ασφαλίσεις τραπεζικών εργασιών, ανέπτυξε την ασφάλιση ευθυνών διοικητικών συμβουλίων και πολλά ακόμη πρωτοποριακά προγράμματα ασφάλισης. Μέσα από την πολυετή πλέον δραστηριότητα στη διαμεσολάβηση ασφαλίσεων, ήλθε και η στιγμή για τα μεγαλύτερα άλματα.

Καταιγιστικά, το 1992 ίδρυσε την Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων, το 1996 σύστησε την «Κούμπας Ασφαλιστικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.», η οποία το 2000 σε σύμπραξη με την «ΣΑΡΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ», μετατράπηκε σε «Κούμπας Α.Ε. Συμμετοχών» και μεταφέρθηκαν όλες οι συμβουλευτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες στην Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων. Πολύ σύντομα η εταιρεία καθιερώθηκε στην αγορά ως ανεξάρτητος ασφαλιστικός σύμβουλος μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και απέκτησε τη δυναμική ώστε το 2004 να εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο.

Και πάλι η συμμετοχή του κ. Κούμπα στα «κοινά» γίνεται εμφανής, αφού εξελέγη γενικός γραμματέας στην Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ. Ωστόσο η επιχειρηματική δραστηριότητα προείχε πάντων μέσα από μια σειρά εταιρικών εξελίξεων, που με όχημα την εισηγμένη «ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», συμμετείχε στα ιδρυτικά κεφάλαια της MIG, της ΠΕΡΣΕΥΣ Α.Ε. (Νοσοκομείο ΜETROPOLITAN), της θερμοκοιτίδας THERMI A.E., της KOUMBAS SYNERGY ROMANIA, της ΚΟUMBAS SYNERGY SERBIA, της SBM BANK στην Εσθονία, της ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε., καθώς και σε άλλες επενδύσεις. Σήμερα στη νηνεμία των οικονομικών συνθηκών επιστρέφει και πάλι δυναμικά, επενδύοντας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση μέσω της εισηγμένης EUROBROKERS, με στόχο να κάνει ένα ακόμα βήμα.

Πιστεύοντας πάντα στο ασφαλιστικό προϊόν, αλλά και τις υπηρεσίες του ανεξάρτητου μεσίτη ασφαλίσεων, σήμερα όπως αναφέρει ο ίδιος, επεκτείνει τη συνεργασία με ασφαλιστικούς οίκους του εξωτερικού και προχωρά στη δημιουργία δικτύου ανεξάρτητων συνεργατών, με την προσφορά «ιδανικών και μοναδικών λύσεων» για κάθε ανάγκη ασφάλισης.