Βρετανία: Απούλητα τα σπίτια στις πλημμυρικές ζώνες

Θα δυσκολευτούν να πουλήσουν τα σπίτια τους χιλιάδες ιδιοκτήτες, των οποίων οι οικίες βρίσκονται σε περιοχές της Βρετανίας με χαμηλό υψόμετρο, εάν η κυβέρνηση αποτύχει να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών για το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία που επετεύχθη το 2000 μεταξύ της ABI και της κυβέρνησης λήγει τον Ιούνιο και όπως όλα δείχνουν μια νέα συμφωνία είναι δύσκολο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 Ο διευθύνων σύμβουλος της Αxa, Paul Evans, προειδοποιεί ότι οι οικογένειες δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα σπίτια τους, να λάβουν ασφαλιστική κάλυψη ή να κάνουν υποθήκες αν δε βρεθεί σύντομα μια λύση. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων», δήλωσε στην εφημερίδα Independent on Sunday. «Θα υπάρξουν δύο αρνητικές συνέπειες: τα σπίτια δεν θα μπορούν να πουληθούν και οι ιδιοκτήτες θα είναι παγιδευμένοι σε οικίες που δεν αντέχουν οικονομικά να τις ασφαλίσουν».
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ασφαλιστική βιομηχανία επιδοτεί τις πολιτικές των σπιτιών που χτίζονται σε πλημμυρικές ζώνες. Ωστόσο, οι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις υποχρεώσεις της, παραλείποντας να επενδύσει επαρκώς στα αντιπλημμυρικά έργα.

 Οι ασφαλιστές κατέβαλαν 1 δισ. λίρες σε αποζημιώσεις για πλημμύρες τον χρόνο που πέρασε και οι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν ήδη δει σημαντικές αυξήσεις στην κάλυψή τους.