Βρετανία: Απάτη 1 δισ. λιρών στον κλάδο αυτοκινήτου

Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε ένα ζευγάρι που, μέσω μεσιτικής εταιρείας, κατάφερε να κερδίσει περίπου 1 δισ. λίρες, παρέχοντας σε ανυποψίαστους πελάτες, ασφαλιστήρια συμβόλαια που μπορούν να κριθούν άκυρα.

Η Elina Jaksone, 36 ετών και ο Gagik Kyriacos Manucharyan, 40 ετών, δημιούργησαν μια μεσιτική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο αυτοκινήτων και προσέφεραν συμβόλαια με φτηνό ασφάλιστρο στους πελάτες τους, καθώς οι πληροφορίες που μετέφεραν προς τις ασφαλιστικές εταιρείες που παρείχαν τα εν λόγω προϊόντα ήταν ψευδείς ή παραπλανητικές.

Μετά από έρευνα που διεξήγαγε η αρχή HM Revenue and Customs (HMRC) αποδείχθηκε ότι το ζευγάρι δεν είχε ποτέ δηλώσει το εισόδημα που εισέπραξε από την εταιρεία και, κατ’ επέκταση, δεν είχε πληρώσει και τον φόρο που του αναλογούσε. Μέσα από τις κινήσεις των λογαριασμών του ζευγαριού διαπιστώθηκε ότι οι δύο καταδικασθέντες ζούσαν πολυτελώς εις βάρος του δημοσίου, των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Το ζεύγος χρησιμοποίησε τα έσοδα για να αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 365.000 λιρών, για ιδιωτική εκπαίδευση και την αγορά δύο Mercedes, εκ των οποίων η μία κόστισε 56.000 λίρες. Επίσης η Elina Jaksone και ο Gagik Kyriacos Manucharyan ταξίδευαν συχνά σε εξωτικούς προορισμούς, όπως η Τζαμάικα, ο Μαυρίκιος, το Μεξικό και το Τόκιο.

 Οι δύο καταδικασθέντες παρείχαν «ελεγχόμενες» πληροφορίες στις ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά τους πελάτες και έτσι κατάφερναν να προσφέρουν προγράμματα με χαμηλό κόστος. Η μεσιτική αμοιβή για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ήταν 100 λίρες. Ο δικαστής James O’ Mahoney είπε ότι η Elina Jaksone και ο Gagik Kyriacos Manucharyan ήταν άπληστοι και εγωιστές, και σίγουρα δεν τους ενδιέφερε αν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των πελατών τους ήταν άκυρα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της HMRC, D. Margree, είπε πως εξαπάτησαν ειλικρινείς και νομοταγείς πολίτες για να έχουν μια ζωή που πολλοί από εμάς μπορούν μόνο να ονειρεύονται.