Το κόστος της επίθεσης στη Βοστώνη για την ασφαλιστική αγορά

Ο καθορισμός του κόστους της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστώνη για την ασφαλιστική αγορά βρίσκεται στις διαβουλεύσεις μεταξύ ασφαλιστικών και πολιτικών παραγόντων καθώς ο χαρακτηρισμός του συμβάντος «τρομοκρατικός» ή όχι θα αποτελέσει τη βάση για το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικάνικες αρχές κρατώντας σε αγωνία τις διοικήσεις των ασφαλιστικών κολοσσών αναζητούν αποδεικτικά στοιχεία για την επίθεση.

Αν και η επίδραση της επίθεσης στην ασφαλιστική βιομηχανία παραμένει ασαφής ήδη νομικοί και ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις εκδηλώσεις.

Ο κ. John Ellison, συνεργάτης στο Reed Smith L.L.P. δικηγορικό γραφείο στη Φιλαδέλφεια, επισήμανε πως «ο αποκλεισμός της περιοχής λόγω ερευνών από τις αστυνομικές αρχές είναι πιθανό να οδηγήσει σε διακοπή εργασιών αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες. Σίγουρα ένα θέμα που θα δούμε καθώς προχωρούν οι έρευνες είναι και οι επιπτώσεις που θα έχουν στους ασφαλισμένους οι εξαιρέσεις που αφορούν στις τρομοκρατικές επιθέσεις .Υπάρχει μια μεγάλη επιχειρηματική και τουριστική περιοχή στην κεντρική Βοστόνη η οποία έχει αποκλειστεί».

Οι περισσότερες πάντως καλύψεις περιουσίας και ατυχημάτων έχουν εξαιρέσεις τρομοκρατίας και το γεγονός αυτό δημιουργεί ενδιαφέρον ως προς το πως θα χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομικών τη βομβιστική επίθεση.

Ο Francisco Quinones, διευθύνων σύμβουλος , στην εταιρεία ασφάλειας Arcis International LLC, δήλωσε πως τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε μνημεία και χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν οδηγήσει τους τρομοκράτες στην αναζήτηση πιο εύκολων στόχων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι όμοιοι με αυτούς χρησιμοποιεί η Αλ Κάιντα αλλά και ακροδεξιά στοιχεία, επομένως το τοπίο παραμένει ασαφές.

Όπως αναφέρει το δίκτυο η Αλ Κάιντα το 2010 συμβούλευε τους υποστηρικτές της πως μπορούν να φτιάξουν μέσα σε χύτρες ταχύτητας εκρηκτικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα αποτελεσματικούς αλλά και δύσκολα ανιχνεύσιμους από τις αρχές. Η συνταγή των εκρηκτικών μηχανισμών παραπέμπει επίσης και σε ακροδεξιά στοιχεία των ΗΠΑ. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, πρόκειται για έναν και μοναδικό τρομοκράτη, αναφέρει το δίκτυο. Μάλιστα όπως αναφέρει αξιωματούχος της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο CNN η επίθεση έχει ομοιότητες με την επίθεση του Ερικ Ρούντολφ το 1996 στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα.

Αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πίσω από τις φονικές επιθέσεις στη Βοστόνη κρύβεται η Αλ Κάιντα  πριν από τρία χρόνια η οργάνωση είχε κυκλοφορήσει ένα περιοδικό με τίτλο “Πώς να φτιάξεις μία βόμβα στην κουζίνα της μαμάς”. Σε άλλο άρθρο η οργάνωση προέβαλε ως σύνθημα το “κάνε μόνος σου τον τρομοκράτη” δίνοντας οδηγίες μέσω του διαδικτύου για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με απλά υλικά καλώντας τους μουσουλμάνους απ’ όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση.