Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις

Τη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα από ορθή και ταχεία διαδικασία επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό βήμα προς την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. ο υπουργός τόνισε πώς η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα άλλωστε με όσα έχουν ήδη επίσημα ανακοινωθεί και από την κυβέρνηση και από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ασφαλώς, είπε ο κ. Χατζηδάκης, «είναι γνωστές οι συζητήσεις που έγιναν με την τρόικα και οι παρατηρήσεις της τρόικας για το ζήτημα αυτό και εμείς από την πλευρά μας, ως ελληνική κυβέρνηση, έχουμε σαφή κατεύθυνση για να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και παρά τις σοβαρές δυσχέρειες αυτής της περιόδου εν γένει, όπως στην κρίση στην Κύπρο, συνεχίζουμε την προσπάθεια χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς καθυστερήσεις, ειδικά για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Διότι δεν αποτελεί μόνο μία λογιστική πράξη η ανακεφαλαιοποίηση, δεν είναι μια εξέλιξη απλά και μόνον τακτοποίησης των βιβλίων των τραπεζών. Είναι μια εξέλιξη η οποία θα έχει πολύ μεγάλη οικονομική και φυσικά πολιτική σημασία. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι ουσιαστικά μια νέα σελίδα αυτή την ώρα για την ελληνική οικονομία. Μια κίνηση που μαζί με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων, θα επιτρέψει στις τράπεζες να παίξουν ξανά το ρόλο τους με επάρκεια».