Ελληνικός τουρισμός: Οι Γερμανοί… ξανάρχονται

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις πρώτες κρατήσεις ευρωπαίων τουριστών, κυρίως Γερμανών, για το 2013 καθώς μετά την κάθετη πτώση κατά 20% που είχαν οι γερμανικές αφίξεις το 2012, τα φετινά στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 30%.

Η πτώση των αφίξεων κατά 20% από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα και παραδοσιακά καλύτερο πελάτη του ελληνικού τουρισμού, Γερμανία ήταν και ο κυριότερος λόγος της υποχώρησης των τουριστικών εσόδων κατά 4,6% το 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Για φέτος όμως οι μεγαλύτεροι «Τour Οperators» προβλέπουν αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού προς προορισμούς που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι ηλιόλουστες θαλάσσιες ακτές.

Στην έκθεση για τον Τουρισμό (ΙΤΒ), που πραγματοποιήθηκε, πριν μερικές εβδομάδες, στο Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία αυξήθηκαν, ήδη, για το καλοκαίρι του 2013 κατά 10%.
Όπως αναφέρεται και παραπάνω το 2012 τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 4,6% , στα 9,89 δισ. ευρώ.
Φέτος, ωστόσο οι κρατήσεις μέχρι τις αρχές Μαρτίου για διακοπές στην Ελλάδα από Γερμανούς ανέβηκαν κατά 30% και αναμένεται σύμφωνα με τη γερμανική Alltours περαιτέρω αύξηση.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) προβλέπει αύξηση κατά 2 έως 3% για την Ευρώπη, υπ΄ αριθμόν 1 τουριστικό προορισμό του κόσμου για το 2013.

Ο βασικός στόχος για την Ελλάδα σύμφωνα με τους φορείς του εγχώριου τουρισμού είναι να φτάσουν οι αφίξεις ξένων τουριστών τα 17,5 εκατ. από 16 εκατ. περίπου που ήταν το 2012.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να επανακάμψουν οι αγορές που είναι παραδοσιακοί πελάτες της Ελλάδας όπως είναι της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας και ταυτόχρονα, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση από μεγάλες αγορές όπως της Ρωσίας, της κίνας ακόμα και της Τουρκίας. Ειδικά οι Ρώσοι τουρίστες πέρυσι ξεπέρασαν τις 850.000 αφίξεις και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, ο στόχος της υπέρβασης των 17 εκατ. τουριστών φαντάζει ρεαλιστικός αν και ακόμα είναι αρκετά νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
 
Χαμηλή επίδοση στην ανταγωνιστικότητα
Όμως παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των προκρατήσεων η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σε ότι αφορά το τουριστικό προϊόν της καθώς φέτος έχασε τρεις θέσεις στην αντίστοιχη γενική παγκόσμια κατάταξη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το World Economic Forum έπεσε το 2013 στην 32η, από την 29η θέση που καταλάμβανε το 2011, ανάμεσα σε 140 χώρες.

Η μελέτη όμως γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική για τη συνολική ποιότητα του εγχώριου προϊόντος και υπηρεσιών, όταν εξετάζεται η ανταγωνιστικότητας των τιμών σε σχέση με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να κατρακυλά στην 127η θέση. Η υστέρηση της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα, ειδικά εάν γίνει σύγκριση με τις ανταγωνίστριες Ισπανία, Αίγυπτο και Τουρκία, είναι εμφανής, δεδομένου πως τα μεγαλύτερα παράπονα όσων επισκέπτονται τους ελληνικούς προορισμούς αφορούν το λεγόμενο «value for money», τη χαμηλή δηλαδή αντιστοιχία ανάμεσα στην τιμή και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Και ενώ στο ζήτημα των τιμών η Ελλάδα είναι ουραγός, στον κλάδο των τουριστικών υποδομών ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, καταρρίπτοντας όπως φαίνεται το μύθο για την ποιότητα και το εύρος των ξενοδοχειακών μας μονάδων και άλλων υποδομών.

Σε σχετικά καλή θέση (20η) βρίσκεται ως προς τις υποδομές των αερομεταφορών, παρά το γεγονός πως η εικόνα πολλών περιφερειακών αεροδρομίων, κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς, δεν κρίνεται ικανοποιητική. Καλή θέση (25η) καταλαμβάνουμε στον πυλώνα των πολιτιστικών πόρων, αλλά και στην προτεραιότητα του τουριστικού τομέα για την ανάπτυξη της οικονομίας (28η). Στους υπόλοιπους πυλώνες εντούτοις υστερούμε και πάλι. Ενδεικτικά: 98η η Ελλάδα στους κανόνες πολιτικής και κανονισμούς, 72η στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, 69η στην ασφάλεια, 58η στις υποδομές επίγειων μεταφορών και 40η στους φυσικούς πόρους.
Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του World Economic Forum, η Ελβετία παραμένει σταθερά στην κορυφή και ακολουθούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η Κύπρος καταλαμβάνει την 29 θέση, η Τουρκία την 46η, το Μαρόκο την 71η και η Αίγυπτος την 85η.

Το World Economic Forum έχει θεσπίσει εδώ και επτά χρόνια το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδιών και Τουρισμού (Travel and Tourism Competitive Index, TTCI), ο οποίος μετρά τους παράγοντες και τις πολιτικές που επηρεάζουν την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε διάφορες χώρες. Ο δείκτης αυτός εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις κάθε χώρας σε 14 επιμέρους δείκτες- πυλώνες, οι οποίοι στη συνέχεια συνοψίζονται σε τρεις ευρύτερες κατηγορίες δεικτών: ο πρώτος αφορά το θεσμικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, ο δεύτερος το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις υποδομές, ενώ ο τρίτος τους ανθρώπινους, πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους.
Και τους τρεις δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη. Στο δείκτη αναφορικά με το ρυθμιστικό περιβάλλον, από την 34η θέση το 2011 βρίσκεται φέτος στη 39η, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις υποδομές από την 29η έπεσε στην 33η και στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος από την 29η στην 30η.