Χ.Α.: Οι 975 μονάδες το επόμενο «στοίχημα»

Υψηλά κέρδη 12,59% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα τη μετοχή της Eurobank που κατέγραψε υπερκέρδη, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά περίπου 4 δισ. ευρώ.

H άνοδος του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, αποδίδεται κυρίως στην προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την τιμή των μετοχών τους και να διαμορφώσουν καλύτερους μέσους όρους των 50 ημερών, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών προϋποθέτουν τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών μείον discount 50% επί του μέσου όρου (π.χ., αν ο μέσος όρος είναι 0,50 ευρώ με discount 50%, αυτό σημαίνει 0,25 ευρώ).

Δεν είναι τυχαίο το ότι υλοποιείται τώρα το «ράλι», καθώς πλησιάζουμε στον προσδιορισμό των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η αυτονόμηση των δύο τραπεζών (ΕΤΕ και Eurobank) διαμόρφωσε προϋποθέσεις για νέα σεναριολογία) σε σχέση με τις εξελίξεις του τραπεζικού συστήματος, που σχετίζονται με την ανάγκη συγκέντρωσης του 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων, τόσο γι’ αυτές όσο και για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Alpha, Πειραιώς), προκειμένου να αποφύγουν τον πλήρη εναγκαλισμό από το ΤΧΣ και να παραμείνουν ιδιωτικές.

Η συμμετοχή σε αυτήν τη διαδικασία εμπεριέχει υψηλούς επενδυτικούς κινδύνους, που πρέπει να συνεκτιμηθούν από τους συμμετέχοντες επενδυτές, καθώς μάλιστα το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται η αυξημένη συμμετοχή επενδυτών του εξωτερικού (hedge funds κ.ά.), που διαθέτουν αυξημένη εμπειρία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, με στόχο την καταγραφή κερδών σε βραχυχρόνιους χρονικούς ορίζοντες.

Απαιτείται προσοχή από τους επενδυτές, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος νέων οδυνηρών εγκλωβισμών, υπό το κράτος του ενθουσιασμού που έφερε η αντίδραση των τραπεζών.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Η τεχνική εικόνα διαφοροποιήθηκε αισθητά, καθώς ο Γενικός Δείκτης αρχικά κινήθηκε πτωτικά, σημειώνοντας νέο χαμηλό έτους (ενδοσυνεδριακά) στις 799 μονάδες (08/04) και στη συνέχεια αντέδρασε έντονα ανοδικά, υπερκαλύπτοντας το 50% των απωλειών του τελευταίου διμήνου. Τεχνικά, σύμφωνα με την Emporiki, επιβεβαιώθηκε η ισχύς της ζώνης στήριξης των 820-760 μονάδων, ενώ ο στόχος της ανοδικής αντίδρασης προσδιορίζεται στην προσέγγιση των 935 μονάδων και, υψηλότερα, στις 975 μονάδες.
Για την τρέχουσα, τουλάχιστον, εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, θα αποτελέσει θετική έκπληξη η υπέρβαση της επόμενης αντίστασης των 975 μονάδων, χωρίς να προηγηθεί μια παλινδρόμηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Εάν η αγορά διασπάσει τις 975 μονάδες, αντιστάσεις εντοπίζονται διαδοχικά στις 1.019 και 1.052 μονάδες, ενώ εάν η αγορά δεν κατορθώσει να διασπάσει τις 935 μονάδες, τότε θα δοκιμάσει τις στηρίξεις των 888 μονάδων και, χαμηλότερα, των 866 και 843 μονάδων.