Σημαντικοί οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία

Η ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο 0,75%. Στη συνέχεια ο Mario Draghi ξεκίνησε την καθιερωμένη ομιλία του κατά τη διάρκεια της οποίας το ευρώ δέχθηκε σημαντικές πιέσεις.

Ο βασικός λόγος των πιέσεων ήταν η επιμονή του Mario Draghi στην αναφορά των «πτωτικών κινδύνων» που υπάρχουν για την ευρωπαϊκή οικονομία σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αναφορά του στις πτωτικές πιέσεις που υπάρχουν στον πληθωρισμό.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό δεν άλλαξε κάτι σε όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα καθώς θα παραμείνει κοντά στο στόχο του 2,0% με τις προοπτικές να είναι πτωτικές. Όσον αφορά το ΑΕΠ, υπήρξε παραδοχή ότι τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο ήταν αδύναμα, αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, θα υπάρξει ορατή βελτίωση.

Ο Mario Draghi για μια ακόμα φορά τόνισε ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να συνεχιστούν, ενώ ανέφερε και πάλι ότι όλες οι ενέργειες της ΕΚΤ έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν εξομαλυνθεί και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για την σταθεροποίηση των αγορών. Όσον αφορά την Κύπρο, ο Draghi τόνισε ότι δεν αποτελεί μια κίνηση που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, ενώ η πρακτική του bail-in δεν είναι προβληματική.

Η αγορά μετοχών σημειώνει σημαντικές απώλειες επιβεβαιώνοντας το σχόλιο που έχει αναπτυχθεί στις αγορές και λέει ότι “ο Bernanke ανεβάζει τις αγορές και ο Draghi τις κατεβάζει…”