Θα επανεξεταστούν ευνοϊκά τα φορολογικά κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση

Στη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης και τη θέση που έχει σήμερα ο κλάδος αναφέρεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, μιλώντας στο iw αναφορικά με τον θεσμό, τις προοπτικές του, την εξέλιξή του, τον ρόλο που μπορεί να παίξει, την εποπτεία και τη λειτουργία της διαδικασίας «αυτορρύθμισης» της αγοράς. 

Ο υφυπουργός αναδεικνύει την εξέλιξη στον επαγγελματισμό του κλάδου, σε επίπεδο τόσο στελεχών όσο και εταιρειών, ενώ τονίζει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει σε μια αξιόπιστη αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, δηλώνοντας πως πιστεύει συνολικά στο «ασφαλιστικό προϊόν». 

Ακόμα αναφέρεται στη χρησιμότητα των ασφαλιστικών προγραμμάτων, αλλά και στην ευθύνη των εταιρειών να τα καταρτίσουν και να τα παρουσιάσουν. Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως η βελτίωση της αγοράς πρέπει να είναι συνεχής, ενώ καταγράφει ως μόνιμη παρατήρησή του για τη λειτουργία της αγοράς το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δόθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 Τέλος, ο κ. Σκορδάς, μεταξύ άλλων, δηλώνει στο iw: 

• Πιστεύω και εμπιστεύομαι την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης.
• Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση οφείλουν να έχουν έναν προσωπικό κώδικα αξιών.
• Με την αξιοπιστία του κλάδου και με τη συνέπεια που οφείλουν να έχουν οι εταιρείες έναντι των πελατών τους δεν επιτρέπονται παιχνίδια.

iw? Πώς βλέπετε την ασφαλιστική αγορά σήμερα; Δώστε μας μια γενική προσέγγιση.

A.Σ.: Η μόνιμη παρατήρηση που έχω για τη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς είναι πως, μέσα από τις δομές που είχε δημιουργήσει, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δόθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, με αποτέλεσμα, σήμερα, που είμαστε σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, να έχουμε σοβαρή κάμψη των εργασιών.

iw? Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Πιστεύετε στα συμβόλαια αυτά που θεωρούνται αιχμής, όπως τα συνταξιοδοτικά και τα υγείας;

A.Σ.: Πιστεύω στο συνολικό ασφαλιστικό προϊόν. Είναι μια υπηρεσία που συμπληρώνει την κοινωνική παροχή, την κοινωνική ασφάλιση στους κλάδους που αναφέρετε. Βέβαια, όλα τα ασφαλιστικά προϊόντα έχουν τη χρησιμότητά τους και είναι δουλειά της ασφαλιστικής αγοράς να τα παρουσιάσει στους πολίτες, είτε είναι προϊόντα ζωής και υγείας είτε είναι προϊόντα των γενικών κλάδων είτε είναι προϊόντα νέων κινδύνων.

iw? Για τον επαγγελματισμό της αγοράς ποια είναι η άποψή σας;

A.Σ.: Έχει σαφώς βελτιωθεί, σε σύγκριση με το παρελθόν, και συνεχίζει να βελτιώνεται. Και ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής και το επίπεδο των στελεχών που υπάρχουν στις εταιρείες ακολουθούν αυτήν τη διαδικασία προόδου. Πιστεύω ότι σήμερα έχει διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια. Μην παραβλέπουμε ότι η δουλειά αυτή εξελίσσεται, ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα βελτιώνονται, συμπληρώνονται και εξειδικεύονται ολοένα, με βάση τις ανάγκες της αγοράς, οπότε και η ασφαλιστική εργασία δεν μπορεί να είναι στάσιμη. Οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να αναβαθμίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους.

iw? Δηλαδή, πολύ απλά, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

A.Σ.: Ναι, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης σε σωστότερες επαγγελματικές πρακτικές και σε καλύτερα επιτεύγματα – αποτελέσματα από πλευράς παραγωγής.

iw? Πιστεύετε σε αυτό που οι προηγμένες κοινωνίες ονομάζουν αυτορρύθμιση της αγοράς, που συνεπάγεται τη μέριμνα των ίδιων των εταιρειών για «καλές πρακτικές» και άλλες ενέργειες που διασφαλίζουν την καλή σχέση με τους πελάτες, ή εκτιμάτε ότι χρειάζεται πάντα η αυστηρή κρατική εποπτεία;

A.Σ.: Η αυτορρύθμιση και ό,τι αυτή, ως έννοια, σημαίνει, πάντα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από εκείνα τα όρια που ο νόμος βάζει. Η Πολιτεία οφείλει να ασκεί εποπτεία στο σύνολο της λειτουργίας της αγοράς, διότι αυτό διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του καταναλωτή, πράγμα που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι αυτονόητο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση οφείλουν να έχουν έναν προσωπικό κώδικα αξιών, διότι μόνον έτσι χτίζουν μια προστιθέμενη αξία στην προσωπική τους εξέλιξη, αλλά και στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

iw? Έχει επάρκεια σήμερα η αγορά σε στελέχη και σε εταιρείες; Μήπως πάσχει; Μπορούν οι καταναλωτές να εμπιστευθούν τις ασφαλιστικές εταιρείες;

A.Σ.: Οι εταιρείες οφείλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίζουν την αξιοπιστία τους απέναντι σε αυτούς που τις εμπιστεύονται. Η Πολιτεία, με τα εντεταλμένα όργανα ελέγχου που έχει, οφείλει να επιβεβαιώνει την επάρκεια προσώπων και εταιρειών για τη φερεγγυότητά τους. Δεν ευχαριστεί κανένα να πηγαίνουμε σε άρσεις αδειών λειτουργίας εταιρειών, αλλά θα πρέπει κανείς να καταλάβει ότι με την αξιοπιστία του κλάδου και με τη συνέπεια που οφείλουν να έχουν οι εταιρείες έναντι των πελατών τους δεν επιτρέπονται παιχνίδια.

iw? Είστε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

A.Σ.: Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως γνωρίζετε, δεν ασκεί πλέον εποπτικό ρόλο στις ασφαλιστικές όσον αφορά τα αποθέματά τους. Το υπουργείο ασχολείται με τον έλεγχο της λειτουργίας τους ως ανώνυμες εταιρείες και την τήρηση, από πλευράς τους, των όσων ορίζει η νομοθεσία, και εμείς διαχειριζόμαστε μόνο τα παράπονα ή τις καταγγελίες που γίνονται από ασφαλισμένους.

iw? Υπάρχουν παράπονα;

A.Σ.: Ναι, αλλά ευτυχώς δεν θα έλεγα πως είναι σε ιδιαίτερη έξαρση. Είναι σε συνήθη επίπεδα και, σε συνεργασία τόσο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών όσο και με τις εταιρείες που υπάρχουν ζητήματα και με την ΤτΕ, προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση και σαφώς και για τη διευθέτησή τους.

iw? Εσείς εμπιστεύεστε τις ασφαλιστικές εταιρείες;

A.Σ.: Πιστεύω, και εμπιστεύομαι, την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης. Από εκεί και πέρα, κάθε εταιρεία καθημερινά δίνει τη δική της μάχη και πρέπει να αποδεικνύει κάθε στιγμή ότι είναι πλάι στον πελάτη και τον συνεργάτη. Διότι μόνο αυτή η συνεργασία και η αξιοπιστία χτίζει μακροχρόνιες στρατηγικές ανάπτυξης για τον κλάδο.

iw? Υπήρχαν μέχρι πρότινος κίνητρα για να ασφαλιστεί κάποιος. Αυτά καταργήθηκαν προσφάτως. Είστε υπέρ ή κατά αυτής της απόφασης;

A.Σ.: Πράγματι βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να αναστείλουμε όλα τα φορολογικά κίνητρα που υπήρχαν για διάφορους κλάδους, εξαιτίας της ανάγκης επίτευξης δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει η χώρα. Σε κάθε περίπτωση όλα τα φορολογικά κίνητρα που υπήρχαν δεν μπορούν να επανέλθουν. Όσα όμως από αυτά είχαν αναπτυξιακό χαρακτήρα – και θεωρώ ότι τα κίνητρα για την ασφάλιση ήταν αναπτυξιακού χαρακτήρα – θα επανεξεταστούν ευνοϊκά αμέσως μόλις επιτευχθεί ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος που παρουσίαζαν μέχρι πρότινος τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

iw? Αυτό πότε το προσδιορίζετε χρονικά;

Α.Σ.: Πιστεύω πως μέσα στο 2013, όταν μονιμοποιήσουμε την τάση που έχει διαφανεί για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, απομακρύνουμε το πρόβλημα και αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική μας υγεία, τότε θα μπορέσουμε να ξανασυζητήσουμε τα φορολογικά κίνητρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Διότι αυτή ακριβώς είναι και η δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο. Από τη μία επιδιώκει να επιταχύνει την αντιστροφή του υφεσιακού κύκλου σε αναπτυξιακό, και, παράλληλα, επιδιώκει να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση με περιοριστικές πολιτικές. Αυτά τα δύο είναι, εν πολλοίς, αντιφατικά, αλλά αυτή δυστυχώς είναι η απαίτηση της συγκυρίας.