Η ποιότητα στηρίζει την ευκαιρία της ανάπτυξης

Είναι γεγονός ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών επιδιώκει πολλά και το έχει δείξει από τις πρώτες κιόλας ημέρες  παρουσίας του νέου προεδρείου. Και αυτό διότι οι άνθρωποι που την» συνθέτουν» παλιοί και νέοι, κατανοούν πώς η εποχή, οι συνθήκες, η εξέλιξη του ασφαλιστικού επαγγέλματος, ακόμα και ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης έχουν αλλάξει ριζικά και αυτό σπρώχνει σε αναθεώρηση πραγμάτων συμπεριφορών και απόψεων  και τις εταιρείες, και  τα επιτελεία, και  την εκπροσώπηση. 

Πράγματι, το ισχύον σήμερα στην ασφαλιστική αγορά, δεν είναι και το πραγματικό, και αυτό το γνωρίζουν καλά τα στελέχη που ηγούνται των διαδικασιών τα οποία και αγωνιούν να αναδείξουν ως μείζον θέμα του κλάδου την αναπροσαρμογή της στόχευσης.  Η Ενωση και οι εταιρείες πρέπει άμεσα να στραφούν  σε άλλες «περιοχές» που  σήμερα παραμένουν σκοτεινές.

Μια από αυτές είναι –και πρέπει απαραιτήτως να είναι-  η ποιότητα της αγοράς, των προϊόντων, της εξυπηρέτησης, της ενημέρωσης. Πάσχει ο τομέας, και την πληρώνουν ακριβά αυτοί που πασχίζουν  να δείξουν ότι δεν πουλάνε συμβόλαια απλώς για να τζιράρουν αλλά γιατί παρέχουν υπηρεσία:  σοβαρή, ανταποδοτική και κυρίως πολύτιμη. 

Μπορεί η λέξη να μοιάζει «βαριά» αλλά είναι αληθινή. Η υπηρεσία είναι πολύτιμη είτε πρόκειται για απλό συμβόλαιο αυτοκινήτου είτε για κάποιο άλλο όπως υγείας, επένδυσης ή σύνταξης. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό πώς τα παιχνίδια έχουν τελειώσει οι εποχές της βίαιης ανάπτυξης και της θερμότητος έχει περάσει και στη θέση της βρίσκεται η ωριμότητα των ανθρώπων, των διαδικασιών, των προϊόντων και των πελατών.

Εχει γίνει συνείδηση και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των πωλήσεων προγραμμάτων όπως της υγείας ότι η  κρατική η κοινωνική παροχή απομειώνεται και απαρεγκλίτως παραχωρεί τη θέση της στους ιδιώτες. 

Η επιλογή για τους πολίτες είναι μονόδρομος. Ωστόσο υπάρχει μία περίπτωση να γυρίσουν την πλάτη και σε αυτόν  -τον μονόδρομο- και να μείνουν στάσιμοι εάν διαπιστώσουν  ότι δεν υπάρχει ποιότητα. Καλύτερα να μην αγοράσουν τίποτε παρά να αγοράσουν σάπιο. Συνταγή παλιά και επίκαιρη να αξιοποιηθεί ως γνώμονας συμπεριφοράς και επιλογής.

Η ηγεσία της Ενωσης γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει σχετικά με την ποιότητα της αγοράς, των εταιρειών, του θεσμού,  και ήδη έχει δρομολογήσει  κινήσεις. Υπάρχουν και σχέδια μακρόπνοα για αργότερα. Τώρα προέχει ένα : η στάση των εταιρειών οι οποίες θα πρέπει να σπεύσουν να βελτιωθούν σφαιρικά ποιοτικά και στο μέγιστο διότι θα είναι άδικο να χάσουν για δεύτερη φορά την ευκαιρία της ανάπτυξης.