Βιώσιμη λύση σε Ασπίς και Commercial

Λύση με νέες διαδικασίες αναζητούν για την ΑΣΠΙΣ και την Commercial οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση ασφαλιστές, εποπτεία, κυβέρνηση ελπίζοντας σε μια καλύτερη έκβαση.  Ήδη έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες οι οποίες οδηγούν ουσιαστικά στην επαναξιολόγηση από μηδενική βάση των όσων περιβάλλουν την ιστορία ώστε να τύχει καλύτερης  μεταχείρισης σε σχέση με το παρελθόν και κυρίως να δοθεί λύση. 

Με αυτό το δεδομένο έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις των αρμοδίων με την Τράπεζα της Ελλάδος να διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο καθώς ο επικεφαλής της εποπτεία Σπύρος Ζάρκος φέρεται πρόθυμος να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά τις πληροφορίες το ζητούμενο είναι να επαναπροσδιοριστεί το ασφάλισμα των συμβολαίων και το πόσο στοιχίζουν αυτά στην εξαγορά τους ή στην αναδοχή τους σε αυτόν που θα θελήσει να τα αναλάβει. Ο καθορισμός του ποσού αυτού θεωρείται κρίσιμος καθώς κατά την προηγούμενη προσέγγιση είχαν προσδιοριστεί και κάποιες επιβαρύνσεις.

Με δεδομένο λοιπόν αυτό –κατά τις πληροφορίες- τώρα θα επιχειρηθεί η κατάρτιση νέας λίστας όπως προαναφέρθηκε με βάση το ασφάλισμα και όχι το απόθεμα.  Η εικόνα αυτή ίσως διευκολύνει κατά τις πληροφορίες την επανάληψη της προσπάθειας να βρεθεί ανάδοχος, αγοραστής, ή επενδυτής όπου θα αναλάβει τα συμβόλαια της λίστας. Αυτός θα αποτελέσει συνέχεια των συμβολαίων συνάπτονταν με τους  ασφαλισμένους νέα συμβόλαια τα οποία θα λήγουν όποτε λήγουν και τα ανενεργά σήμερα συμβόλαια που έχουν με τις  Ασπίς και Commercial. 

Έτσι όταν αυτά θα λήξουν μπορεί η ανάδοχη κατάσταση να πληρώσει αυτό που θα έχει «τρέξει» από σήμερα έως και την λήξη ενώ για το διάστημα του παρελθόντος που ο δικαιούχος ήταν ασφαλισμένο στις εταιρείες ή είχε επενδυτικά προϊόντα σε αυτές την αποζημίωση θα δώσει –στο μέλλον όμως- το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. 

Επίσης εξετάζεται και η κατηγοριοποίηση των συμβολαίων με βάση το ποσό εξαγοράς τους ώστε να επιχειρηθεί κάποια ταξινόμηση με βάση τις απαιτήσεις  που υπερβαίνουν κάποιο πλαφόν.

 Παράλληλα κατά τις ίδιες πληροφορίες εξετάζονται και άλλες παρεμφερείς ή  συναφείς λύσεις που θα αποτελέσουν σενάρια τα οποία θα εξεταστούν διεξοδικά από την Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια εφόσον κριθεί βιώσιμο κάποιο από αυτά θα υποστηριχθεί αρμοδίως και θα περάσει στην φάση της υλοποίησης. Σίγουρα η προοπτική αυτή χρειάζεται και πάλι χρόνο και κόπο ωστόσο μοιάζει σαν την μοναδική ελπίδα στο αδιέξοδο που σήμερα βρίσκονται οι χιλιάδες ασφαλισμένοι των δύο εταιρειών.