H Matrix Insurance and Reinsurance Brokers SA έκλεισε τα 10 έτη λειτουργίας

Μία επιτυχημένη δεκαετία δραστηριοποίησης στην αντασφαλιστική αγορά ολοκληρώθηκε το 2012 για τη Matrix. Ως επιστέγασμα της επιτυχημένης αυτής πορείας, το 2012 η εταιρεία αναδείχθηκε πρώτη στην παραγωγή στον τομέα της με συνολικό μερίδιο άνω του 50% στην Ελλάδα, άνω του 30% στην Κύπρο και άνω του 70% στον κλάδο του financial reinsurance. Η πρόσφατη αποχώρηση δύο μετόχων της εταιρείας, κατά τον κύριο Τσεσμετζόγλου, όχι μόνο δεν επηρέασε την πορεία της εταιρείας , αλλά συνέτεινε στην επιτυχημένη εξάπλωση της σε νέες αγορές. Σημαντική εξέλιξη της περασμένης χρονιάς είναι η έγκριση της Matrix ως Broker at Lloyd’s, επαγγελματική διάκριση που έχει δοθεί σε 17 brokers εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυπριακή θυγατρική της Matrix δεν έχει υποστεί ουδεμία ζημία από την πρόσφατη περιπέτεια της χώρας, ενώ αντιθέτως ευελπιστεί ότι οι καινοτόμες υπηρεσίες παροχής “soft capital” που παρέχει θα έχουν αυξανόμενη ζήτηση τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες.

Η εταιρεία απασχολεί 51 άτομα και έχει κορυφαίο δείκτη εξόδων πρόσκτησης εργασιών ίς με 14%. Το μέλλον της εταιρείας εντοπίζεται στην εξωστρεφή της ανάπτυξη για αυτό και πλέον καταρτίζει τις λογιστικές καταστάσεις και τον ισολογισμό της με βάση τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.  

Αποτελέσματα

Με παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 130,25 εκ. ευρώ και υψηλή κερδοφορία, η Matrix έκλεισεάλλη μία θετική οικονομική χρήση κατά την οποία ολοκλήρωσε και τη μετάβαση της στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (31 Δεκεμβρίου 2012 πρώτη εφαρμογή βάσει ΔΠΧΑ 1). Η κλίνηση αυτή επισφραγίζει τη στρατηγική της διοίκησης για εξωστρέφεια και αοόλυτη διαφάνεια , ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σύγκλιση της εταιρικής διακυβέρνησης με τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ΔΠΧΑ, όπως η ευκολία στην κατανόηση, η συνάφεια, η αξιοπιστία και η συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.

Οικονομικά στοιχεία

•    Η κατάσταση συνολικών εσόδων (αποτελέσματα) της Matrix σε ενοποιημένο επίπεδο, όπως έχουν διαμορφωθεί βάσει ΔΠΧΑ, αναδεικνύουν και πιστοποιούν με τον πλέον σαφή τρόπο την εύρωστη και συνεχώς ανοδική πορεία της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Οι πωλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια ακολουθούν αυξητική πορεία, με αποτέλεσμα η Matrix να ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση της ως προς το μερίδιο αγοράς:

•    Η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει μερικώς τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης το 2012 σε σχέση με το 2011. Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι μείωσε δραστικά το λόγο εξόδων προς τις πωλήσεις, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της.

•    Η Matrix παρουσιάζει σταθερή και αυξανόμενη κερδοφορία το 2012 λόγω των επενδύσεων που πραγματοποίησε το 2011:

•    Η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής θέσης της Matrix σε ενοποιημένο επίπεδο, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με βάση τα ΔΠΧΑ, αποδεικνύει ότι η εταιρεία αντέδρασε με απόλυτη επιτυχία σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης και ενίσχυσε σημαντικά τόσο τα στοιχεία του ισολογισμού της, όσο και τη ρευστότητα της. Πιο συγκεκριμένα, η Matrix συνεχώς αυξάνει τον λόγο ίδια κεφάλαια/ξένα κεφάλαια, καθώς  και τον λόγο ίδια/σύνολο παθητικού

Επίσης δείκτης γενικής ρευστότητας καταδεικνύει ότι η εταιρεία  παρουσιάζει αυξημένη ρευστότητα – κεφάλαιο κίνησης τα τελευταία έτη.


MATRIX London Office – BROKER AT LLOYD’S

Το γραφείο της MATRIX στο Λονδίνο βρίσκεται στη Lime Street, ακριβώς απέναντι από τον κτήριο των Lloyd’s of London. Είναι πλήρως επανδρωμένο, ενώ η χωρητικότητά του προβλέπει 15 θέσεις εργασίας. Στόχος του London Office είναι να προσελκύσει υψηλού επιπέδου στελέχη προκειμένου να εδραιώσει την MATRIX ως Broker at Lloyd’s, να καθετοποιήσει τις εργασίες τοποθέτησης κινδύνων, και να επεκτείνει τις εργασίες της εταιρίας σε νέες γεωγραφικές περιοχές και κατηγορίες κινδύνων.
Η MATRIX είναι Broker at Lloyd’s από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, μία επαγγελματική διάκριση η οποία έχει δοθεί σε 17 μόλις brokers εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Η MATRIX, ως ο μοναδικός Lloyd’s Registered Broker στην Ελλάδα, με εργασίες στην Κύπρο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, μπορεί πλέον να τοποθετεί απ’ ευθείας εργασίες στους Lloyd’s, έναν οργανισμό διεθνώς αναγνωρισμένο για την εξειδίκευσή του στις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, αλλά και για τη φερεγγυότητά του, που του επιτρέπουν μεταξύ άλλων να αναλαμβάνει την κάλυψη εξαιρετικών, πολύπλοκων και καινοφανών κινδύνων.

Ως Βroker at Lloyd’s η ΜΑΤRIX έχει απ’ ευθείας πρόσβαση σε όλες τις διεθνείς ηγετικές αντασφαλιστικές αγορές, αλλά και ισχυρούς δεσμούς με τα 50 κορυφαία συνδικάτα των Lloyd’s και τους 80 managing agents του οργανισμού. Η εξέλιξη αυτή δίνει στη ΜΑΤRIX τη δυνατότητα να παρέχει απαράμιλλη εξυπηρέτηση στους πελάτες της, υπό τους καλύτερους όρους και με τη μέγιστη διασφάλιση, ανεξάρτητα από τη φύση ή το μέγεθος του προς τοποθέτηση κινδύνου.
Επιπλέον, η διεθνής δραστηριότητα της MATRIX επεκτείνεται γεωγραφικά και σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών της. Σήμερα, διαχειρίζεται εργασίες σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ έχει παρουσία στις αγορές της Γερμανίας, Ολλανδίας, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

MATRIX (Cyprus) Insurance & Reinsurance Brokers Ltd.

Η εταιρία ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Ιανουαρίου του 2011, διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια και είναι νόμιμα συσταθείσα εταιρία σύμφωνα με το δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεόντως εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Μητρώο του Εφόρου Εταιριών.

Με επικεφαλής τον Βαλάντη Ελπιδώρου (CEO) και τέσσερα στελέχη, η εταιρία έχει δύο βασικούς άξονες δραστηριοποίησης: αφ’ ενός την εξυπηρέτηση των αντασφαλιστικών εργασιών της τοπικής αγοράς και αφ’ ετέρου τον τομέα των Αnalytics, που αφορά στην αναλογιστική διαχείριση κινδύνων (Αctuarial Risk Management), στην εναλλακτική χρηματοδότηση κινδύνων (Alternative Risk financing), στα Μοντέλα Πρόβλεψης (Predictive Modelling), στο Solvency II, στη Δυναμική Οικονομική Ανάλυση (Dynamic Financial Analysis – DFA) και στη συμβουλευτική αναφορικά με την αποθεματοποίηση και τιμολόγηση των κινδύνων (Reserving and Ratings advice).

Σύμφωνα με τον Δ. Τσεσμετζόγλου, CEO του Ομίλου, «η στρατηγική ανάπτυξης σε περιβάλλον κρίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφ’ ενός γιατί πρέπει να επενδύσεις ανεξάρτητα από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και αφ’ ετέρου γιατί δεν έχεις τα περιθώρια λάθους, οπότε κάθε είδους επένδυση θα πρέπει να είναι πολύ μετρημένη και στοχευμένη.

Από το 2011 επεκτείναμε δυναμικά την δραστηριότητά μας σε καλύψεις οικονομικών και τραπεζικών κινδύνων, με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχουμε την ηγετική – με διαφορά – θέση στην αγορά. Με πρωτοποριακές – out of the box – λύσεις και διαφοροποίηση στις υπηρεσίες και στα προϊόντα συνεχίζουμε να επενδύουμε σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Η δεκαετής πορεία μας σε μια πραγματικά δύσκολη και απαιτητική αγορά, έχει καταδείξει ότι η καινοτομία και η άμεση, προσωπική και κυρίως αξιόπιστη εξυπηρέτηση είναι τα βασικότερα συστατικά που συνθέτουν την “προστιθέμενη αξία” που βρίσκουν σήμερα σε εμάς οι πελάτες μας».

* Τα επίσημα στοιχεία για το οικονομικό έτος 2012 θα είναι διαθέσιμα στα τέλη Απριλίου, μετά από την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου από την KPMG (ορκωτός λογιστής).