Οι συντελεστές των ατήρητων υποσχέσεων…

Το στοίχημα της αγοράς παίζεται στην φερεγγυότητα. Τη χαμένη αυτή υπόθεση που μέσα από τις ενέργειες –ίσως αστοχίες-  του εποπτικού και πολιτικού συστήματος έχασε η ασφαλιστική αγορά. 

Βέβαια μερτικό ευθύνης έχουν και ασφαλιστές αλλά θεωρητικά αυτοί έπαιζαν το δικό τους ατομικό παίγνιο που εστίαζε στην ανάπτυξη της εταιρείας, της προσωπικής εικόνας και γενικά είχε στοιχεία ιδιοτέλειας. Έτσι και χάθηκε και η έννοια της συλλογικής προόδου, της συνολικής ανάπτυξης της αγοράς. Βούλιαξε μέσα στο χρόνο το ασφαλιστικό προϊόν. 

Και με σωσίβιο αγωνίζεται πολλά χρόνια να επιπλεύσει η ιδιωτική ασφάλιση. Με μοναδικό υποβοήθημα άνωσης τον κλάδο αυτοκινήτου πορεύεται χωλαίνοντας. Εκεί επίσης παρατηρήθηκαν τραγικά φαινόμενα και δείγματα συμπεριφορών που σίγουρα δεν αρμόζουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και δεν τιμούν κανέναν. Μέσα στις φωτεινές εξαιρέσεις διαδραματίστηκαν πολλά και κάποιοι έκαναν σημαία το αυτονόητο, την πολυεθνική ή την τραπεζική βοήθεια. Οι άλλοι που δεν είχαν κανένα από τα δύο παραπάνω στοιχεία πάσχιζαν να ισορροπήσουν σε μια αγορά ανισόρροπη. Και όλα αυτά αποτελούσαν το «μυστικό» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. 

Ένα μυστικό που ήλθαν να αποκαλύψουν ταυτόχρονα με το ανάλγητο πρόσωπο της πολιτικής που «χόρευε» επί πτωμάτων ασφαλιστικών εταιρειών και –το χειρότερο- αθώων πολιτών. Η Ασπίς και Commercial συνεχίζουν να αποτελούν δείγμα περίτρανο της ανεπάρκειας των θεσμών, της αδυναμίας λήψης αποφάσεων, της δυσκολίας παροχής λύσεων. Άνθρωποι, πίσω από όλα αυτά, συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία χιλιάδες ανθρώπους. Συνεχίζουν να προκαλούν αιμορραγία στην ιδιωτική ασφάλιση που δυσκολεύεται να πείσει για τον ρόλο της. 

Ανύπαρκτο το κράτος, η εποπτεία, οι πολιτικοί και η πολιτική στην παροχή λύσης. Σχέδια σενάρια και ιδέες ανεφάρμοστες. Όνειδος για όλους όσοι συνεχίζουν να γυρνούν ευτυχισμένοι μέσα στα κουφάρια του ασφαλιστικού θεσμού, και των άλλων συντελεστών παραγωγής ατήρητων υποθέσεων.