Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης της ασφάλισης εμπορευμάτων

Της Μαρίας Μαραγκάκη, Προϊσταμένης Τμήματος Αναλήψεων Μεταφορών στην Eθνική Ασφαλιστική

Η ασφάλεια των εμπορευμάτων έναντι κινδύνων μεταφοράς παίζει σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο, γιατί με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα να μεταφέρονται με μεγαλύτερη ευχέρεια εμπορεύματα, να αναλαμβάνονται με μεγαλύτερη άνεση εμπορικοί κίνδυνοι και να επεκτείνονται σημαντικά οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγέθη του κλάδου και οι προοπτικές ανάπτυξης του

Ο κλάδος ασφάλισης εμπορευμάτων είναι ένας κλάδος με αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και δεδομένου ότι η ασφάλιση μεταφερομένων εμπορευμάτων δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο, η ανάπτυξη του Κλάδου δεν φαίνεται να ήταν η μέχρι τώρα αναμενόμενη.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, τη συνεχή βελτίωση των υποδομών της (όπως η καλυτέρευση του οδικού δικτύου, των λιμανιών κ.α.) αλλά και ότι η Ασφάλιση Μεταφερομένων εμπορευμάτων είναι ο παλαιότερος Κλάδος Ασφάλισης, μας αφήνει αρκετά περιθώρια να πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξής του στη χώρα μας στο άμεσο μέλλον.

Προγράμματα

Η Εθνική Ασφαλιστική ασφαλίζει τη ζημία ή απώλεια που θα υποστεί το εμπόρευμα (ασφαλισμένο αντικείμενο) κατά τη μεταφορά του με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, από ένα τόπο σε ένα άλλο, εντός ή εκτός Ελλάδος, σύμφωνα με τους διεθνείς όρους πώλησης-παράδοσης του εμπορεύματος, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασφαλιζόμενο να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του:
- Το είδος και το εύρος των καλύψεων, με βάση τις Ρήτρες του Ινστιτούτου Ασφαλιστών του Λονδίνου.
- Τις ειδικές Ρήτρες για συγκεκριμένου είδους φορτία, όπως φορτία χύμα, κατεψυγμένα τρόφιμα, ξυλεία κ.α.
- Την επέκταση της ασφάλισης κατά κινδύνων πολέμου – απεργιών, φόρτωσης-εκφόρτωσης ή παραμονής (έργα τέχνης σε εκθεσιακούς χώρους).
- Τον τύπο του συμβολαίου, όπως μεμονωμένο ασφαλιστήριο για κάθε μεταφορά ή ανοικτό για μεγαλύτερο όγκο μεταφορών.
- Την αστική ευθύνη μεταφορέων (εσωτερικού) σύμφωνα με τη Ρήτρα C (απλή χερσαία μεταφορά).
- Η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία στον κλάδο αυτό και παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στους πελάτες της, εξετάζοντας καθημερινά τις ανάγκες της αγοράς, τη γρήγορη μεταβολή της επικινδυνότητας των κινδύνων, τη παρακολούθηση των εξελίξεων και το σωστό underwriting.