Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου μεταφερομένων εμπορευμάτων

Η ασφάλιση μεταφοράς εμπορευμάτων είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατεύσει  τα συμφέροντα είτε του αποστολέα είτε του παραλήπτη και εφόσον προβλέπεται από τους όρους ασφάλισης, να τον αποζημιώσει στις περιπτώσεις που θα προκληθούν ζημιές ή απώλειες από βίαιο απρόβλεπτο ή εξωτερικό γεγονός στα διακινούμενα εμπορεύματα, με κοινώς αναγνωρισμένα μεταφορικά μέσα.

Σχεδόν το 75% των συναλλαγών στο εσωτερικό της ΕΕ αφορά τα εμπορεύματα, επομένως η ασφαλιστική κάλυψη από τυχόν ζημιές ή απώλειες κρίνεται αναγκαία, ιδιαίτερα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που έπαψε η εύκολη χρηματοδότηση των τραπεζικών συναλλαγών.

Με δεδομένο ότι η εσωτερική αγορά αγαθών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, η προστασία της αγοράς αυτής μέσω της ασφάλισης έχει καθοριστική σημασία τόσο για τη σημερινή, όσο και τη μελλοντική ευημερία της  ΕΕ σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Τα μεγέθη του κλάδου και οι προοπτικές ανάπτυξής
Η παραγωγή του κλάδου μεταφερομένων εμπορευμάτων δέχτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ισχυρές πιέσεις, οι οποίες το 2012 μεταφράστηκαν σε πτώση 16,1% σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2011. Η ποσοστιαία συμμετοχή του κλάδου στις ασφαλίσεις κατά ζημιών αποτελεί το 1,1% όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΑΕΕ.
Στην Ελλάδα η αύξηση των εξαγωγών που καταγράφεται στην προσπάθεια των Ελληνικών επιχειρήσεων να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, ανοίγουν νέους δρόμους για τις διεθνείς μεταφορές. Παράλληλα,  η εναλλαγή των χρονικών περιόδων ύφεσης που αντικαθίστανται με περιόδους ανάπτυξης, καθιστούν μακροπρόθεσμα ευοίωνες τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου ασφάλισης μεταφερομένων εμπορευμάτων.

Προγράμματα
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης τόσο για μεμονωμένες φορτώσεις όσο και για ετήσια μορφή κάλυψης εμπορευμάτων κατά την εσωτερική ή / και διεθνή μεταφορά τους ανάλογα με το είδος των διακινούμενων αντικειμένων και το εύρος  ασφαλιστικών καλύψεων,  χρησιμοποιώντας τις διεθνείς ρήτρες ασφάλισης (Α, Β, C).