Η εξάλειψη του τσαρλατανισμού θα φέρει δουλειές

Τι πουλάει σήμερα η ασφαλιστική αγορά; Το ερώτημα αυτό είναι καθοριστικό για την εξέλιξη των εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών που «αγκομαχούν» στον στίβο του ανταγωνισμού να προωθήσουν τα συμβόλαιά τους. Υπάρχουν κάποια από τους ασφαλιστές, με χρόνια εμπειρία που είναι επιφυλακτικοί. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που είναι βέβαιοι ότι η αγορά θα κάνει άλματα. Ωστόσο, η υπεραισιοδοξία αυτών ότι δηλαδή οι δουλειές θα «τρέξουν» δεν βρίσκει έρεισμα στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. 

Και ποιες είναι αυτές οι συνθήκες που συνιστούν σκόπελο στην ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης;  

– Πρώτον είναι η αντίληψη που έχουν οι καταναλωτές για τις εταιρείες. Δεν υπάρχει σαφής γνώση ούτε για την φερεγγυότητά τους ούτε γι’ αυτά που προσφέρουν. Δεν έχει βοηθηθεί το κοινό να κατανοήσει πόσα συμβόλαια πληρώνουν οι ασφαλιστικές καθημερινά και πόσοι άνθρωποι απολαμβάνουν την μέριμνά τους να ασφαλιστούν.

-Δεύτερον,  είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα ολοένα μειώνεται οπότε μαζί με την προαναφερθείσα άγνοια συνθέτει ένα εμπόδιο στην πώληση συμβολαίων. Η ασφάλιση ακροβατεί μεταξύ αμφισβήτησης, «πεταμένων χρημάτων» και ρίσκου να χαθεί για κάποιο λόγο.

– Τρίτον, είναι οι μηδαμινές κινήσεις ενημέρωσης. Η δραστηριοποίηση των εταιρειών σε επίπεδο ενημέρωσης –όχι προβολής- για τα ασφαλιστικά προϊόντα είναι από περιορισμένη έως ισχυρά ανεπαρκής. Η «κοινωνικοποίηση» του ασφαλιστικού προϊόντος βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο και αυτό ίσως να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και άμεσα. Η ερώτηση σε ποια εταιρεία να απευθυνθώ; Τι συμβόλαια υπάρχουν; Μπορώ να εξασφαλίσω περίθαλψη και σύνταξη; Και το μεγαλειώδες: θα πληρώσουν ή μήπως είναι αφερέγγυοι;. Όλα αυτά υπάρχουν γύρω μας και οι άνθρωποι ρωτούν συχνά κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει γνώση για την ιδιωτική ασφάλιση. Ποιος αναζητά σήμερα να ασφαλιστεί; Ποιος απευθύνεται σε εταιρείες για να καλύψει -όλους ή κάποιους-  από τους κινδύνους που περιβάλλουν την ζωή, τη δουλειά, την υγεία κ.λπ. 

Κάπως έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Με δουλειά, ενημέρωση, σοβαρότητα. Ο τσαρλατανισμός πρέπει να εξαλειφθεί….