168 δις δολάρια ανασφάλιστες ζημιές από φυσικές καταστροφές

Σε δισεκατομμύρια ανέρχονται οι ανασφάλιστες ζημιές από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως, γεγονός που προβληματίζει τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα στην περίπτωση της Ιαπωνίας το κόστος ήταν δραματικό, καθώς από τα 210 δις δολάρια που ήταν οι συνολικές καταστροφές μόνο τα 35 δις δολ ήταν ασφαλισμένες απώλειες.

Σύμφωνα με την έκθεση Lloyd’s Global Underinsurance 2012, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2012, εμφανίζεται ετησίως ένα ασφαλιστικό κενό που ξεπερνά τα  168 δις δολάρια. Για αυτό το λόγο οι Lloyd’s καλούν τις κυβερνήσεις, τους ασφαλιστές και τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση ώστε να «καλύψουν» αυτό το ασφαλιστικό κενό. 

Οι χώρες που συνήθως είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε τέτοιες καταστροφές και δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένες είναι αναδυόμενες περιοχές. Στις περιπτώσεις αυτές όταν επέλθει ο κίνδυνος και υπάρχει υποασφαλισιμότητα, πολιτεία και πολίτες καλούνται να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών. Σε νομισματικούς όρους η Κίνα είναι με διαφορά η πιο υπο-ασφαλισμένη χώρα με 79,57 δις δολάρια ή το 47% της συνολικής υπο-ασφάλισης. Άλλες περιοχές υποασφαλισμένες είναι το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.