Α. Σαρρηγεωργίου: Ο κλάδος να ακολουθήσει λελογισμένη πολιτική επιτοκίων

«Η ασφαλιστική αγορά καλείται να αυτορυθμιστεί ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα που ανέκυψε με τα χαμηλά επιτόκια επενδύσεων στις ξένες αγορές. Θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητά της την αξιοπιστία της και όχι την κερδοφορία της».
 
Την ανωτέρω δήλωση κάνει στο iw ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι η αγορά υποχρεούται να επανεξετάσει την επιτοκιακή της πολιτική στα προϊόντα εγγυημένης απόδοσης ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει ότι οι αποδόσεις που υπόσχεται μπορούν να καλυφθούν από την επανεπένδυση των κεφαλαίων της, ενώ εκτιμά ότι η τάση είναι αυτή την περίοδο είναι προς τα unit linked προγράμματα.
 
Προσθέτει δε ότι, πέρα από τα νέα προϊόντα, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και τα παλαιά προγράμματα των οποίων οι εγγυημένες αποδόσεις παρουσιάζουν πλέον εξαιρετικά μεγάλες αποκλίσεις από τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι ξένοι τίτλοι.
 
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει οπότε τα επιτόκια των επενδυτικών προγραμμάτων στις ξένες αγορές άρχισαν να κινούνται σε χαμηλά όρια, είναι πλέον παρατεταμένο και κανείς δεν γνωρίζει πότε η αγορά θα γυρίσει. «Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο κλάδος θα πρέπει να ακολουθήσει λελογισμένη πολιτική επιτοκίων» αναφέρει.
 
Ο κ. Σαρρηγεωργίου αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ένωση να ζητήσει την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να κατεβάσει τον πήχη των ανώτατων εγγυημένων επιτοκίων στα επενδυτικά προϊόντων των ασφαλιστικών εταιρειών. «Η Ένωση δεν έχει θέσει θέμα επιτοκίων στην Τ.τ.Ε., αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ζητήσει την παρέμβαση της Εποπτικής Αρχής εφόσον το κρίνει σκόπιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου, για να διευκρινίσει, προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι «ακόμη κι αν τεθεί θέμα επιτοκίων αυτό δεν θα λειτουργήσει αναδρομικά. Οι εγγυημένες αποδόσεις όσων προγραμμάτων έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά δεν πρόκειται να αλλάξουν» τόνισε.
 
Πάντως, κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου, ανεξάρτητα από το τι πρεσβεύει κάθε ασφαλιστικός όμιλος για το επίμαχο ζήτημα, το Solvency II υπαγορεύει στον κλάδο «σφικτή» στρατηγική επιτοκίων.
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι η EIOPA έχει ήδη θέσει στις εποπτικές αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε. το ανωτέρω ζήτημα, προτρέποντάς τις αρχές να διενεργήσουν σειρά ελέγχων στις ασφαλιστικές εταιρείες για τα επιτόκια με τα οποία διαθέτουν τα επενδυτικά τους προγράμματα στην αγορά και το βαθμό που μπορούν να τα καλύψουν με βάση τις επενδύσεις τους, ώστε να μην διαταραχθεί, να μην τεθεί σε κίνδυνο, η ισορροπία του συστήματος.