Eric Kleijnen: Κορυφαίες παγκοσμίως οι επιδόσεις της ΑΧΑ Ελλάδος

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο συνέδριο πωλήσεων της ΑΧΑ Ελλάδος.  Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Eric Kleijnen -ο «μαέστρος» της εταιρείας- παρουσίασε τον απολογισμό του 2012 και διεμήνυσε τις προτεραιότητες της εταιρίας για το 2013.

«Η ΑΧΑ ξεπέρασε διεθνώς την κρίση του 2008, όπως και η ΑΧΑ Ελλάδος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ποτέ και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην αγορά.

Η εταιρεία σε διεθνές επίπεδο κατέχει τα πρωτεία εξυπηρετώντας πάνω από εκατό εκατομμύρια πελάτες, παρουσίασε αύξηση του τζίρου της κατά 5% και καθαρών κερδών πάνω από 13%. Η κατάσταση του ομίλου όσον αφορά τη φερεγγυότητα έχει βελτιωθεί, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική η κερδοφορία που πέτυχε η εταιρεία, η οποία ευχαριστεί τον μέτοχο, καθώς στο μέλλον θα χρειαστεί να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στην ΑΧΑ Τουρκίας προχώρησαν σε αλλαγές όσον αφορά στις αποζημιώσεις, και αν και κατεγράφησαν ζημιές, αυξήθηκαν οι τιμές των ασφαλίστρων κατά 35% και η κερδοφορία προβλέπεται να αποκατασταθεί το 2013.

Στρατηγικός στόχος της ΑΧΑ είναι να συνεχίσει τη διαφοροποίηση όσον αφορά στην επέκταση σε νέες χώρες προς τα ανατολικά και τη Λατινική Αμερική.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2012 της μητρικής εταιρίας, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9%, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 13,3%, η φερεγγυότητα στο 206% και τα ιδία κεφάλαια ανήλθαν στα 53,7 δις, όντας αυξημένα κατά 16%.

Στα προϊόντα η τάση που παρατηρείται είναι ότι οι πελάτες ζητούν καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά με χαμηλότερο κόστος, επομένως πρέπει να δημιουργηθούν νέα και πιο ευέλικτα προϊόντα, κάτι στο οποίο η εταιρία ήδη ανταποκρίνεται.

Όσον αφορά το δίκτυο επισημάνθηκε ότι η εταιρεία πιστεύει στους ανθρώπους της, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει για τη διοίκηση της εταιρείας η και η εταιρική υπευθυνότητα, δράσεις μέσω των οποίων η εταιρία μοιράζεται τα κέρδη της με την κοινωνία.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία για το 2013 είναι αναμφίβολα μεγάλες, ωστόσο «θα δούμε το φως στο τέλος του τούνελ».

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αυξήθηκε κατά 11%, ο κλάδος του αυτοκινήτου κινήθηκε ανοδικά κατά 38%, ενώ οι ασφαλίσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 18%. Τα loss ratios παρουσίασαν μικρή αύξηση λόγω σειράς παραγόντων (όπως οι μεγάλες αποζημιώσεις, τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και η μεγάλη ζημία σε σκάφη στον Άλιμο). Το combined ratio είναι στο 95%, επίδοση που είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπρόσθετα τα λειτουργικά κέρδη στις γενικές ασφαλίσεις έφτασαν τα 14 εκατ. και στις ασφαλίσεις ζωής τα 6,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το λειτουργικό κόστος της εταιρίας ανήλθε σε 22% των ασφαλίστρων, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει μεσοπρόθεσμα στο 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία ανέρχεται στο 8%, αλλά και η αγορά καθώς και η τοποθέτηση της εταιρίας εκεί είναι διαφορετική.