Ελπίδα ζωής σε δύο ασθενείς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Ελπιδοφόρα ξεκίνησε το 2013 για δύο ασθενείς του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου καθώς δέχθηκαν μοσχεύματα καρδιάς εντός 24ωρου.

Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 38 ετών, έπασχε από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και εντάχθηκε στη λίστα αναμονής τον Ιούλιο 2011.  Το μόσχευμα προήλθε από δότη που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» και η επέμβαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013.

Η δεύτερη μεταμόσχευση, η οποία ξεκίνησε μόλις περατώθηκε η πρώτη και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 8 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε σε ασθενή, ηλικίας 65 ετών ο οποίος έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και είχε ενταχθεί στη λίστα τον Ιούνιο 2012. Ο ασθενής, δέχθηκε μόσχευμα καρδιάς από δότη που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την Ομάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με επικεφαλής τον Διευθυντή της Μονάδας κ. Πέτρο Σφυράκη. 

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των δύο Νοσοκομείων.  Ειδικότερα, ευχαριστούμε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» κ. Ιωάννη Πετρόχειλο και τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Κωνσταντίνο Μανδραγό και τον Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή Δρ. Πέτρο Μάτσα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Θεόδωρο Κυπριανού.  Επίσης, ευχαριστούμε τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρόσφεραν το ελικόπτερο για μεταφορά του μοσχεύματος και της Ομάδας από το Νοσοκομείο της Λευκωσίας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Συνολικά, από το 1998 έως σήμερα, εννέα ασθενείς του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του ΩΚΚ έχουν δεχθεί μοσχεύματα καρδιάς που έχουν προσφερθεί από την Κύπρο ενώ οκτώ Κύπριοι ασθενείς έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο.  Δύο Κύπριοι ασθενείς είναι υποψήφιοι στη λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς.

Αυτή τη στιγμή, 20 συνάνθρωποί μας βρίσκονται στην αναμονή για μόσχευμα καρδιάς από τους οποίους εννέα με συστήματα υποστήριξης της καρδιάς.